RECOMANDĂRI PENTRU TĂIERILE ÎN USCAT LA VIȚA-DE-VIE ÎN 2025

06 feb 2025
Specialiștii recomandă fermierilor să mențină tehnologia de tăiere obișnuită pentru vița-de-vie în acest an. Starea generală a ochilor este bună, cu un procent de 85-90% muguri vii. AGROMEDIA a discutat cu Sergiu Tutovan, Directorul Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul, agronom, doctor în științe agricole, care vine cu unele recomandări în acest sens.
 
Tăierea în uscat – fără schimbări majore
Nu recomand fermierilor să efectueze mari schimbări în modul de tăiere a vițelor. De preferat să mențină metodele practicate și anii precedenți. Starea ochilor este bună, iar coeficientul de rodire are valori medii de 1,3 - 1,4. Aceasta înseamnă că la un mugur de roadă avem, în medie, între 1,3 și 1,4 inflorescențe. cunoască asta. Cele mai frumoase inflorescențe sunt mai sus, începând cu ochiul 4. La Pergola, se recomandă tăierea la 10-12 ochi pentru a asigura inflorescențe calitative, explică specialistul.

Citește și: REGULI PRINCIPALE DE EFECTUARE A SECŢIUNILOR ÎN TIMPUL TĂIATULUI LA VIȚA-DE-VIE
 

Igiena în plantație și întreținerea uneltelor

În procesul de tăiere, igiena trebuie respectată cu strictețe pentru a preveni răspândirea bolilor.
 
Foarfecele trebuie să fie bine ascuțite și igienizate. Este esențial ca fermierii să nu treacă cu aceleași foarfece dintr-o plantație în alta, pentru a evita transmiterea bolilor, menționează Sergiu Tutovan.
 

Starea fitosanitără – atenție la dăunători!

Condițiile meteorologice favorabile au permis o iernare eficientă a dăunătorilor, ceea ce poate crea probleme în plantații.
 
Cred că dăunătorii au iernat cu brio, condițiile meteorologice au fost prielnice pentru supraviețuirea lor. Mai mult, trebuie de menționat că la vecinii din Ucraina au fost identificați dăunători noi. Astfel, viticultorii trebuie să fie vigilenți și să monitorizeze atent plantațiile, atenționează specialustul.

Citește și: PRINCIPALELE REGULI DE CARE TREBUIE SĂ ȚII CONT ÎNAINTE, ÎN TIMPUL ȘI DUPĂ TĂIERILE DIN VIȚA-DE-VIE
 

Tratamente recomandate după tăiere

Recomand viticultorilor să efectueze un tratament cu un preparat cupric imediat după tăiere. Acesta va contribui la cicatrizarea rănilor și va combate antracnoza și rujeola infecțioasă, ce se află la suprafața corzilor. Este o măsură necesară pentru soiurile de struguri de masă, dar și pentru cele destinate vinificației, spune Sergiu Tutovan.
 
Prin aplicarea corectă a acestor recomandări, fermierii vor asigura o productivitate optimă și plantații de viță-de-vie sănătoase în anul 2025.
loading ...