În cazul înlăturării părţilor multianuale se lasă un ciot de 5-6 mm. În timpul formării şi tăierii nu se admite amplasarea rănilor pe părţile opuse ale organului de schelet, nu se admit răni megieşe. Rănile trebuie amplasate numai de o parte a organelor de schelet la o distanţă una de alta de cel puţin 8-10 cm.
Citiți și: ABATERI DE LA SISTEMUL DE TĂIERE MIXT AL VIŢEI-DE-VIE. Cazuri specifice
Termenii efectuării tăiatului în uscat în plantaţiile viticole
Tăiatul în uscat optimal se execută cât mai târziu, dar obligatoriu de terminat înainte de „plâns” - începutul migrării substanţelor de rezervă (migrarea sevei) pentru a evita pierderi mari de apă şi substanţe nutritive şi de a nu crea condiţii pentru răspândirea bolilor cronice (viroze, cancer bacterian).Tăiatul se începe în plantaţiile roditoare şi doar apoi în cele tinere. Soiurile se taie în următoarea succesivitate: soiurile compuse interspecifice (Alb de Suruceni, Codreanca, Leana, Frumoasa albă, Ialovenski ustoicivîi, Muscat de Bugeac, Moldova şi a.), apoi soiurile nobile europene (Cardinal, Victoria, Regina viilor, Karaburnu, Coarnă neagră şi a.) şi, în sfârşit, cele apirene (fără seminţe).
Citiți și: TĂIERILE ÎN USCAT LA VIȚA-DE-VIE: Încărcătura butucilor la strugurii de masă
Tăieri speciale
Tăierile speciale sunt necesare în cazul afectării parţiale sau totale a părţii aeriene a butucului de diferiţi factori climatici nefavorabili şi pot fi aplicate pe parcursul întregii perioade de vegetaţie a viţei-de-vie şi este foarte important ca acestea să se efectueze fără întârzieri. Printre aceşti factori pot fi enumeraţi: temperaturile joase din timpul iernii, îngheţurile târzii de primăvară, grindina, seceta, bolile şi dăunătorii etc.Bibliografie: Ghid pentru producătorii de struguri pentru masă