VIȚA-DE-VIE PENTRU BOLTĂ: Tăierea de formare Speronat pe Boltă

08 apr 2024
Pentru a avea o boltă cu viță-de-vie roditoare și cu struguri de calitate, este recomandat să ținem cont la înființare de câteva particularități absolut necesare.
 
Vița-de-vie are nevoie de mult soare „via nu suportă decât umbra stăpânului”, așa că se aleg doar locuri însorite (pe Sud), iar orientarea boltei va fi, dacă este posibil, pe direcția Nord-Sud. Înălțimea la centru a unui sistem de susținere de tip „Boltă” variază între 2,4-2,6 m metri.
 
Ce soiuri de vită-de-vie utilizăm pentru boltă?
În general, la plantațiile de vită-de-vie pentru boltă se utilizează: soiuri mai tolerante la boli, din categoria Hibriziilor înobilați, soiuri cu utilizare mixtă (masă și vin), soiuri de masă, soiuri de vigoare medie și mare.
 
Pentru vița-de-vie de tip Speronat pe Boltă se aleg doar soiurilor ai căror muguri de rod/ochi de rod fertili (din care apar lăstari cu inflorescențe)  se află la baza coardelor ex.  Tămâioasa Româneasca, Alphonse Lavallee, Creața, Cadarca, Majarca Albă, Chasselas Dore, Gros Sauvignon, Pinot gris, Pinot Noir, Merlot, Feteasca Regală, Furmint de Minis, Muscadelle, Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Galbenă de Odobești, Cardinal, Gelu, Petit Sauvignon, Paula, Riesling Italian, Rcatiteli, Aligote, Chardonnay, Steinschiller Roz, etc.
 
Tăierea de formare Speronat pe Boltă
Plantarea viței-de-vie pentru Speronat pe Boltă se va efectua la o distanță de 1,5-3,5 m între rânduri și:
  • 80 cm între plantele destinate Rândului\Etajului 1 de sârme;
  • 160 cm între plantele destinate Rândului\Etajului 3 de sârme.
Distanța dintre plante pe rând va fi fie de 40 cm fie de 80 cm.
 
Tăierea de formare la tipul Speronat pe Boltă se aplică în primii VI ani de la plantare (în funcție de numărul verigilor de rod/butuc), iar în anul VII, butucul va da 100% din producție. Perioada de efectuare a tăierilor de formare se încadrează în intervalul: 15 martie (după dezmușuroit / dezgropat) – 15 aprile (plânsul).
 
An I: când are loc plantarea viței-de-vie, se va scurta (fasona) cordița viței de plantat la 3-4 ochi (muguri), din care, cel mai probabil, în condiții optime în perioada de vegetație se vor dezvolta în anul I cca. 3 lăstari, care se vor palisa vertical pe tutore (de 1-2  m).
 
An II: vom avea 2-3 coarde (acestea provin din lăstarii crescuți in anul I). Din cele 3 coarde vom alege/păstra una (sănătoasă și de dimensiuni optime de 8-12 mm diametru, poziționată cât mai jos), pe care o vom scurta la cordița de 4-6 muguri, cu ultimul mugure sub primul rând de sârme.
 
În timpul vegetației în anul II – din lăstarii crescuți pe cordiță vom păstra doar 3 (în momentul când au cca. 10 cm lungime, cei mai viguroși și sănătoși), care se vor palisa vertical/drept pe tutore, iar restul lăstarilor se plivesc.
 
An III: vom proiecta tulpina/cordoanele primului etaj. Pentru asta, alegem coarda dinspre bază și o scurtăm la minim, cordița de 3 -4 ochi sub primul rând/etaj de sârme (0,8 m), după care o palisăm vertical/drept pe tutore.
 
În tipul sezonului de vegetație, vom păstra doar 3 lăstari poziționați la capătul tulpinii (în zona din imediata apropiere a primului rând de sârme) pentru a forma cordoanele pentru primul rând/etaj; iar în cazul vițelor destinate formei înalte vom continua cu formarea tulpinii.
 
An IV: se formează cordoanele pentru rândul/etajul 1 de sârme (0,8 m înălțime) și tulpina pentru rândul/etajul 3 (2 m înălțime).
 
La vițele destinate rândului/etajului 1 de sârme (0,8 m înălțime), din cele 3-4 coarde prezente în partea superioară a tulpinii, vom forma din 2 coarde calitative (groase 8-10 mm și lungi) cele 2 cordoane  (în acest caz, fiecare coardă se scurtează la jumătatea distanței dintre 2 butuci, cca. 0,4 m) de o parte și de alta a tulpinii (bilateral), acestea se palisează orizontal de-a lungul primei sârme.
 
La vitele destinate rândului/etajului 3 de sârme (2 m înălțime), alegem o coardă lungă (peste 2 m), sănătoasă, de dimensiuni optime de 8-12 mm diametru și o scurtăm sub al treilea rând/etaj de sârme (2 m înălțime), după care o palisăm vertical/drept pe tutore.
 
An V: pentru rândul/etajul 1 de sârme (0,8 m înălțime) se finalizează lucrarile de formare a butucului; iar pentru rândul/etajul 3 (2 m înălțime) se formează cordoanele.
 
Pentru rândul/etajul 1 de sârme (0,8 m înălțime), la care cordoanele au fost  formate în anul 4, toate coardele prezente pe aceste se scurtează la cepi de rod de 3 ochi.
 
Pentru rândul/etajul 3 (2 m înălțime), din cele 3-4 coarde prezente în partea superioară a tulpinii vom forma din 2 coarde calitative (groase 8-10 mm și lungi) cele 2 cordoane (în acest caz, fiecare coardă se scurtează la jumătatea distanței dintre 2 butuci, cca. 0,8 m) de o parte și de alta a tulpinii (bilateral), acestea se palisează orizontal de-a lungul sârmei rândului/etajului 3.
 
An VI: se finalizează lucrările de formare a butucului. Pentru rândul/etajul 1 de sârme (0,8 m înălțime), se face formarea formațiunilor de rod în parametri optimi, prin scurtarea coardelor la 2-3 ochi de rod.  Fiecare formațiune de rod va prezenta 2 cepi de rod prezenți pe lemn de 2 ani (ax scurt). Pe fiecare cordon, vom forma la distanță egală cca 2-3 formațiuni de rod. Pentru rândul/etajul 3 de sârme (2 m înălțime), toate coardele prezente pe acestea se scurtează la cepi de rod de 3 ochi.
 
Sursa: Horticultorul
loading ...