ZIUA VINULUI LA COMRAT 2023: Anul acesta, cu și mai mulți vizitatori, dar fără susținerea ONVV

06 nov 2023
Tradițional, în primul weekend din noiembrie, la Comrat e sărbătoare mare, locuitorii din Autonomia Găgăuză sărbătoresc Ziua Vinului în cadrul festivalului „Gagauz Sarap Yortusu”. În acest an, evenimentul a adunat mulți vizitatori din țară și oaspeți de peste hotare, dornici să guste din licoarea lui Bachus, dar şi din bucatele tradiţionale ale regiunii. Ansamblurile folclorice din zonă au delectat oaspeţii cu muzică şi dansuri populare. Desigur, în centrul atenției au fost vinificatorii Găgăuziei.


 
Sărbătoarea s-a desfășurat la nivel înalt, vizitatorii, împreună cu vinificatorii au petrecut timpul frumos și interesant. Participanții care au fost și la sărbătoarea republicană Ziua Națională a Vinului ne-au mărturisit că la Comrat sărbătoarea a fost și mai frumoasă, și mai bine organizată. Oamenii foarte deschiși și prietenoși s-au distrat, au degustat vinurile noastre și alte bunătăți de la festival. Este o sărbătoare în cadrul căreia este apreciată munca noastră și asta ne bucură. Am avut și vânzări bune.
 
Standul vinăriei KaraGani a fost vizitat de delegații din Turcia, din Azerbaijan, Belarus, România etc, de Bașcan. Pe toți ne-am străduit să-i primim și să-i servim corespunzător. Anul acesta, pregătim ceva nou, interesant și pentru noi, și pentru consumatori. Săptămâna trecută, am cules strugurii Cabernet, care au ajuns la 310% cantitatea de zahăr. Vedem ce vom reuși, sperăm să avem un produs bun din recolta târzie.
 
Ne-a întristat faptul că anul acesta sărbătoarea noastră nu a fost susținută de Oficiul Național al Viei și Vinului. Nici nu au fost prezenți reprezentanții ONVV, cum se întâmpla de obicei, a declarat pentru AGROMEDIA Gheorghe Cerven, „CaraGani Winery”.


 
Pe lângă vinuri alese și spumant, cu ocazia sărbătorii, vinificatorii s-au lăudat şi cu tulburelul din roada proaspătă. Și desigur, de la sărbătoare nu au lipsit vestitele ghiozlomele.
 
Ca de fiecare dată, la Comrat am avut o sărbătoare foarte frumoasă. Vinăria Novac, tradițional, vine la sărbătoare cu noutăți pentru consumatori. Recent, am lansat vinul din soiul autohton Copceac: strugurii se aseamănă cu Rara Neagră, dar are culoarea mai intensă și vinul este mai aromat. De asemenea, consumatorii se pot delecta cu Floricica sau Alb de Onițcani din colecția noastră.
 
Ne-am bucurat de mulți vizitatori și din țară, și de peste hotare: români ucraineni, etc. Și participanți au fost mulți, inclusiv din alte raioane ale țării, în jur de 30 de companii vinicole și vinificatori. Spre mirarea noastră, oamenii nu s-au speriat de ploaie, au așteptat să se oprească și au continuat sărbătoarea, ne-a spus Andrei Novak, „Novac Winery”.

Alături de vinificatori, la festival au fost prezenți artizani, meșteri populari și producători locali de brânzeturi, produse de panificație ș.a. Simion Stanev din Ceadâr-Lunga este vinificator și, în același timp, produce cașcavaluri din lapte de capră după rețete italiene, bine cunoscute în zonă deja. Producătorul și-a delectat consumatorii cu cașcaval de capră maturat în vin.


 
Așa cum nu suntem prezenți în magazine, astfel de sărbători și târguri sunt foarte importante pentru noi. Așa interacționăm cu consumatorii, ei ne cunosc, au ocazia să guste din cașcavaluri, să deguste vinul nostru. La ediția din acest an, am avut vânzări foarte bune. Aceste evenimente sunt binevenite și pentru localnici. Așa lumea se mai detașează de probleme și își descrețesc frunțile.
 
Cașcavalurile le preparăm doar din lapte de capră. Materia primă o procurăm de la un producător local, doar în lunile aprilie mai, când este iarbă proaspătă. Astfel, reușim să obținem un produs unic și gustos, ne-a povestit Simion Stanev.Vinificatorii din regiune au fost premiați: vinăriile Kazayak-Vin, Tomai-Vinex și CGL-PRIM au fost recunoscute drept cele mai bune. Marele Premiu al Festivalului Vinului a fost acordat Vinăriei Bostavan.
 
Tradițional Oficiul Național al Viei și Vinului era prezent la evenimentul de la Comrat. Anul acesta, cum au menționat și vinificatorii, ONVV a lipsit de la Gagauz Sarap Yortusu. AGROMEDIA a contactat directorul ONVV, Ștefan Iamandi, pentru o reacție.

Decizia a fost luată înainte de numirea mea în funcție de director ONVV de către Consiliul de Coordonare din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai sectorului vitivinicol, a declarat Ștefan Iamandi.

Sursa foto: Gagauz Info
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...