În acest material, vă prezentăm 2 rețete de turte proteice pe care le puteți prepara acasă.
Rețeta de preparare a turtei proteice
Așadar, ingredientele necesare sunt:
- Praf de gălbenuș de ou 2,5 kg
- Izolat proteic din soia 2 kg
- Drojdie de bere 22 kg
- Zahăr 27 kg
- Acid citric 500 g
- Oțet de mere 500 ml
- Scorțișoară 600 g
- Ulei de porumb 2 l
- Apă 12 l
Citește și: CUM ALEGEM SUPLIMENTELE NUTRITIVE DE CALITATE LA ALBINI ȘI CARE SUNT BENEFICIILE ACESTORA? Răspunsul experților
Praful de gălbenuș de ou poate fi înlocuit cu 2 kg dintr-un concentrat proteic din zer și albuș de ou cu minim 85% proteina fără arome și îndulcitori. Se pun doar 2 kg pentru că este o cantitate mai mare de proteină în concentratul proteic față de gălbenușul de ou. Atenție la izolatul proteic din soia, este interzisă utilizarea făinei de soia care are elemente toxice pentru albine!
De asemenea, trebuie spus că această formulă de turtă proteică are o concentrație de aproximativ 20% de proteină și nu trebuie administrată în cantități foarte mari o dată. Se utilizează aproximativ 250 de grame/administrare pentru roiuri și 500 de grame/administrare pentru familiile puternice. În funcție de culesul natural de polen, se administrează câte 3-4 turte/familie primăvara devreme, în luna iulie în anii secetoși și în septembrie.
Citește și: HRĂNIREA ARTIFICIALĂ A ALBINELOR. Rețete. Mod de administrare
Turta proteică este destul de solicitantă pentru intestinele albinei, așa că pentru a preveni orice problemă digestivă se pot adăuga în compoziție ceaiuri din plante care ajută sistemul digestiv al albinei sau Protofil.
Avantajele hrănirii cu proteină sunt majore, diferența dintre un stup hrănit suplimentar și unul nehrănit o veți constata chiar dumneavoastră.
Mai jos puteți vizualiza câteva imagini cu turta proteică în timpul preparării, cât și cu rezultatul final:
Mai jos, vă prezentăm o altă rețete de preparare a turtei proteice. Aceasta este una cu un conținut crescut de proteină prin înlocuirea a 5 kg de drojdie de bere (care are aproximativ 40% proteină) cu 2 kg de izolat proteic din zer plus 2 kg de izolat proteic din soia, ambele având peste 90% proteină.
Se aduc astfel două ameliorări majore:
- crește procentul de proteină de la 23% la aproape 25% în substanța uscată și se îmbunătățește profilul de aminoacizi.
- scade procentul de cenușă prezent în turtă, drojdia având 6%, în timp ce izolatele au sub 2%.
- 2,5 kg de zahăr
- 1,25 litri apă
- 625 mg lecitină granulă sau pulbere
- 15 ml ulei de mentă
- 15 ml ulei de lemongrass
Citește și: DE CE TREBUIE HRĂNITE ALBINELE PRIMĂVARA, CHIAR DACĂ A MAI RĂMAS MIERE ÎN STUPI?
Așadar, această rețetă de turta proteică pentru albine arata astfel:
- Praf de gălbenuș de ou 2,5 kg
- Izolat proteic din soia 4 kg
- Izolat proteic din zer 2 kg
- Drojdie de bere 18 kg
- Zahăr 27 kg
- Acid citric 500 g
- Amestec uleiuri esențiale 1,3 litri
- Scorțișoară 600 g
- Ulei de porumb 2 litri
- Apă 12 litri
Sursa: apiexpert.ro