Hrănirea artificială a familiilor de albine se face cu: miere, păstură, zahăr, polen, înlocuitori de polen, toate în stare pură sau în diferite combinații.
Cum se prepară siropul de zahăr (uz apicol)
Este un înlocuitor al mierii. Perioada de folosire este cuprinsă între debutul primăverii (1-10 martie) și începutul toamnei (maxim 15 septembrie). Siropul de zahăr se prepară în următoarele concentratii:1/1 , 3/2, 2/1.
La 1/1, adică 1 litru apă și 1 kg zahăr rezultă 1,6 l sirop de zahăr; la 3/2, adică 3 kg zahăr și 2 litri apă rezultă 3,8 litri sirop de zahăr; la 2/1, adică 2 kg zahăr și 1 litru apă rezultă 2,2 litri sirop de zahăr.
Apăre întrebarea: ce concentrație folosim? Specialistul Costică Antonescu recomandă: cât privește concentrația siropului, subliniez faptul că sunt mai avantajoase atât pentru albină cât și pentru crescător, concentrațiile 2/1 sau 3/2. La concentrațiile mai reduse albinele consumă mai mult zahăr pentru prelucrarea siropului. În schimb, la completarea rezervelor de hrană în decursul primăverii sau în cazul hrănirilor medicamentoase se folosește siropul în concentrație de 1/1.
Citește și: SFATURI DE LA APICULTORI PENTRU PĂSTRAREA MIERII
Mod de preparare: Siropul de zahăr se prepară la rece sau la cald.
Când preparăm siropul la rece, punem în vas apă necesară și apoi turnăm zahărul în reprize, amestecând conținutul până la dizolvarea totală, în caz contrar apăre cristalizarea „mierii”.
Prepararea siropului la cald se face încălzind apă necesară până la fierbere, după care se ia vasul de pe foc și se înglobează în reprize prin amestecare zahărul. Această metodă este mai practică și mai rapidă .O indicație care trebuie respectată întotdeauna: nu fierbeți siropul pentru că aveți toate șansele să cristalizeze.
Mod de folosire: Completarea rezervelor pentru iernat: această lucrare începe pe 1-15 august și se termină în maxim 10 septembrie (cu cât mai repede cu atât mai bine). Se folosesc doze de 2-2,5 litri de sirop 2/1 sau 3/1 sau doze mai mari dacă albinele reușesc să preia cantitatea. Completarea cu sirop se face după ce s-a reorganizat cuibul urmărindu-se în special căpăcirea mierii depozitate.
Citește și: PĂSTURA – cel mai valoros produs apicol, care ascunde numeroase beneficii pentru sănătatea noastră
Hrăniri de salvare, stimulare în primăvară: cu sirop 1/1, concomitent cu reducerea cuibului și împachetarea de primăvară. Hrănirea și stimularea roiurilor: în doze zilnice de 200 g sirop/zi până la apăriția unui cules natural.
Hrăniri medicamentoase de primăvară, vară sau toamnă; concentrație 1/1 cpotrivit prospectului. Hrăniri de stimulare la sfârșitul verii (august); concentrație 2/1 în doze mici, zilnice. Alte situații de urgență apărute în stupină.
IMPORTANT: Adăugați 2 g sare de lămâie/litru sirop pentru o bună invertire a zahărului.
Cum se prepară șerbetul de zahăr (uz apicol)
Unul din cele mai folosite produse în hrănirea artificială a albinelor este șerbetul de zahăr. Ușor de administrat, destul de ușor de pregătit este preferatul multor apicultori.
Primele încercări s-ar putea transforma în eșecuri. Nu disperați pentru că odată însușită tehnologia, nu o să mai aveți probleme. De aceea începeți cu prepararea unei cantități mici de zahăr.
Citește și: POLENUL – REGULI DE RECOLTARE, CONDIȚIONARE ȘI PĂSTRARE. Când este interzis să punem colectoarele în stup?
Mod de preparare: Se amestecă într-un vas emailat sau din inox,1 kg zahăr și 0,2 litri apă .Amestecând cele două produse se constată că zahărul este bine umezit, iar apă nu băltește. Vasul cu amestecul rezultat se așază pe aragaz și se fierbe la foc moale. Nu trebuie să grăbiți fierberea; spuma rezultată(la început) se îndepărtează. O operațiune foarte importantă este îndepărtarea cristalelor de zahăr(cu o cârpă udă și stoarsă) ce se depun pe pereții vasului. Durata fierberii este de 15-30 min.
Cam după 15-20 min., se controlează concentrația siropului. Se ia cu o linguriță sirop și se introduce într-un pahar cu apă rece. Vom ști că amestecul ajunge la concentrația optimă, când acesta rămâne închegat pe linguriță. În acest moment, se ia vasul de pe foc și se introduce în apă să se răcească ușor(70-80 grade C).
Cu ajutorul unei linguri mari de lemn, soluția de zahăr se amestecă continu. Odată cu trecerea timpului, se constată că soluția devine opacă, apoi se albește. Ne oprim din amestecat când șerbetul ajunge la consistența și granulația dorită. Dacă prima încercare a însemnat un eșec, se adaugă apă din nou și o luăm de la capăt.
Citește și: CE FEL DE MĂTCI ALEGEM ȘI CUM LE INTRODUCEM CORECT ÎN STUP. Carnica sau Carpatina, care specie este mai productivă, vedeți AICI
IMPORTANT: Nu preparați doze mai mari de 5 kg, pentru că sunt greu de manevrat(amestecat); pentru această cantitate oala trebuie să fie de 10 litri. Spumuiți amestecul, ștergeți permanent pereții vasului, iar focul trebuie să fie domol. După fierbere și o oarecare răcire, amestecați energic crescând ritmul spre final(sensul nu contează). Daca șerbetul este prea tare, înglobați câteva picături de apă și frământați. În caz de eșec, nu retopiți amestecul mai mult de 3 ori.
Cum se prepară șerbetul de zahăr cu miere:
Acest șerbet conține pe lângă zahăr și o anumită cantitate de miere ,ceea ce face ca albinele să-l consume cu o plăcere mare.
Mod de preparare: Se amestecă 5kg zahăr tos, apă 0,850 litri într-un vas de 10 litrii. Vasul se așază pe foc și fierbem 20-30 min. la fel cum am procedat în cazul șerbetului. Spumuirea amestecului și ștergerea pereților vasului este obligatorie. Verificarea concentrației se face tot cu lingurița și paharul cu apă rece, numai că de data asta suspensia trebuie să formeze o boabă care se poate modela între degete (de consistența medie).În acest moment, se adaugă 800 g miere și se mai clocotește încă 3 min.(în tot acest timp, amestecăm înglobând mierea). Mierea folosită trebuie să nu fie zaharisita sau dacă este, se lichefiază în prealabil. După ridicarea vasului de pe foc, răcim amestecul până la 40-50 grade C și amestecăm cu o lingură mare de lemn până la formarea șerbetului. Produsul final se toarnă în tăvițe căptușite cu hârtie cerată, pergament, etc. Grosimea plăcilor nu trebuie să depășească 1-1,5 cm.
Administrarea și depozitarea șerbetului: Șerbetul obținut prin aceste două metode se poate folosi ca atare, sau putem încorpora prin frământare energică diferite adaosuri de polen, înlocuitori de polen, acizi pentru corectarea ph-ului, medicamente, etc. Folosirea șerbetului de zahăr, sau zahăr cu miere, este recomandată tot timpul anului, în toate cazurile, cu excepția hrănirilor de completare. Se poate face o cantitate mai mare de șerbet care se depozitează în locuri cu temperatura de 8-12 grade C, împachetat în pungi, sau în recipiente etanșe.
Cum se prepară pasta de zahăr pudră și miere
Un alt produs cu o eficiență mare, consumat cu plăcere de albine, ușor de preparat și administrat este pasta de zahăr pudră și miere. La preparare se vor avea în vedere următoarele: folosirea unui zahăr pudră de calitate; mierea să provină de la familii sănătoase; mierea să nu fie cristalizată(sau cristalizată fin, de consistența untului).
Mod de preparare: În principiu, se procedează amestecând la rece 4 părți de zahăr pudră și o parte miere (mierea ușor încălzită).Frământarea se face energic, trebuind să rezulte un produs de consistența aluatului.
Corecția produsului se face prin adăugare de miere, dacă este prea tare sau de zahăr pudră dacă este prea moale. Este recomandat ca pentru o mai bună invertire a zahărului să se adauge și 1-2 g sare de lămâie pe kg.
Mod de administrare: Pasta se administrează sub formă de turtițe a 0,2-1 kg, așezate pe folii de plastic găurit, tifon, etc., deasupra ramelor, unde albinele au acces direct. Se poate folosi în tot timpul anului, în toate cazurile, mai puțin la hrănirea de completare. În această pastă se pot îngloba polen, înlocuitori de polen, ceaiuri medicinale, medicamente, etc. Este ideala pentru hrănirile de stimulare sau de salvare a familiilor ramase fără provizii în timpul iernii sau primăverii.
Zahărul pudră, ceaiurile medicinale, lichefierea mierii zaharisite
Obținerea zahărului pudră: În diferitele rețete, zahărul pudră este un component de bază. Obtinerea lui se face prin prelucrarea zahărului tos, care se poate măcina cu o râșniță universală(manuală). În literatura de specialitate se recomandă mărunțirea zahărului pe o placă dură, cu ajutorul unei merdenele. Din fericire, pentru stuparii care nu au timp pentru această lucrare, există în comerț zahăr pudră gata preparat.
Ceaiuri medicinale: După cum ați observat, în toate preparatele, indiferent de consistența lor, se poate îngloba și o anumită cantitate de ceai medicinal. Acest ceai este benefic albinelor, către sfârșitul iernii sau în primăvară, combătând cu succes nosemoza.
Ceaiul medicinal se obține prin infuzie din următoarele plante: sunătoare, cimbrișor, isma , mușețel , coada șoricelului , roinița, etc. Obținem ceaiul folosind 3-4 g din fiecare plantă uscată. În prealabil, plantele se umezesc cu 0,150 l apă și după 10-15 minute, turnăm apă clocotită în cantitate de 0,850 l. Din acest ceai folosim dozele necesare, cu mențiunea că păstrarea lui la frigider nu trebuie să depășească 48 ore.
Lichefierea mierii: Mierea cristalizată(zaharisită), folosită în diferitele rețete trebuie lichefiată, pentru că altfel albinele nu consumă cristalele mari și se înregistrează o mare risipă de hrană. Două sunt regulile de bază în această lucrare: nu încălzim mierea mai mult de 45 grade C ; nu lichefiem mierea la flacăra directă, ci doar cu vasul introdus într-un alt vas cu apă care fierbe.
Bibliografie: CREȘTEREA ALBINELOR. Liviu Munteanu