HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022
Apicultorii, interesați să încerce alternative care promit să dea randament sunt tot mai tentați să cumpere hibridul Buckfast (hibrid german, obținut prin diferite încrucișări ale subspeciilor de albine melifere din Italia și Anglia), fără să-și dea seama că, de fapt, aduc în stupină un pericol. Potrivit specialiștilor în domeniu, hibridul Buckfast, este unul productiv în primul an, dar distruge pe un areal mare tot materialul biologic al altor stupari. În plus, există dezavantajul că acest hibrid nu poate fi multiplicat. Astfel, deși este productiv în primul an, după aceea, apicultorul va depinde permanent de importatorul care i l-a furnizat. Mai mult, fiind adaptați la alte condiții climaterice, riscul ca familiile procurate să moară la prima iarnă este foarte mare.

Dar riscul cel mare este poluarea genetică a albinei noastre locale, Carpatina. Având în vedere că înmulțirea albinelor în aer nu poate fi nici controlată, nici verificată, există mereu pericolul ca fondul genetic al speciei autentice să fie distrus din cauza împerecherilor cu acești hibrizi, susține Andrei Zagareanu, cel care și-a susținut teza de doctor în științe la tema: „Tehnologia creșterii mătcilor”.

Hibridul Buckfast prezintă un interes sporit pentru productivitatea sa și pentru faptul că este foarte blând, dar regretabil este faptul că apicultorii nu cunosc ce se poate întâmpla în câțiva ani din cauza acestuia. Odată ce îl exploatăm, trebuie să fim foarte precauți, să nu permitem poluarea rasei noastre, Carpatina. Am putea obține niște albine mai hibridizate, cu un risc foarte ridicat de îmbolnăvire și fără rezistență la iernare. Astfel, vom avea niște albine neproductive și foarte sensibile la boli.

Apicultorii trebuie să înțeleagă că hibridul Buckfast este un pericol pentru viitorul apiculturii, o spune știința. Trebuie să păstrăm ramura noastră apicolă, să nu o poluăm cu diferiți hibrizi. Fondatorii acestui hibrid au refuzat să-l mai exploateze. Asta spune multe, a declarat pentru Agromedia Andrei Zagareanu.

Mai mult, exploatarea acestui hibrid pe teritoriul Republicii Moldova este ilegal, el nu este omologat de către Ministerul Agriculturii.

Acest hibrid mai și consumă foarte multă miere. Dacă rasa noastră Carpatina consumă 12-18 kg pe iarnă, atunci Buckfastul are nevoie de peste 25 kg. Buckfastul este un hibrid făcut artificial pentru localitățile unde este cules continuu. Pentru Moldova, nu este benefică.

La noi, sunt câțiva apicultori care încearcă să o dezvolte, dar este ilegal.  În țara noastră, este omologată doar albina Carpatina. Buckfastul nu intră în registrul albinelor permise la noi.

Unii apicultori își doresc regine F0, dar ele sunt doar pentru reproducere. Cele mai bune regine sunt F1. Și aici este o problemă, spre regret, nu toți cei care vând aceste regine sunt apicultori cinstiți, cu multe familii de albine, interesați de producția de miere, dar sunt comercianți. Apicultorii nu trebuie să fie naivi și să cadă în capcana acestora. Se întâmplă să cumpere regine, acestea să nu fie F0, așa cum li se spune, dar F3, F4, respectiv, rezultatul nu este cel așteptat. Apicultorii cred că este vina lor că nu au făcut ceva cum trebuie, dar, de fapt, au fost înșelați, a declarat pentru Agromedia, Ion Maxim, director executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

Astfel, în pofida argumentelor și avantajelor ademenitoare pe care le scot în evidență comercianții hibridului Buckfast, apicultorii ar trebui să analizeze bine daunele mari pe care le poate aduce acesta într-o stupină, înainte de a-l cumpăra, mai ales că exploatarea acestuia în țara noastră este ilegală.
loading ...