PRIMELE LUCRĂRI ÎN STUPINĂ DIN PRIMĂVARA 2024

01 mar 2024
Apicultorii au început lucrările de sezon la stupină. Se pun hrănitoarele, turta proteică și, acolo unde este nevoie, se face restrângerea cuibului pe 1 sau 2 rame. Lucrările trebuie efectuate în timp maxim redus, întrucât este încă frig afară. Cu câteva sfaturi utile la acest subiect, vine Petru Sacara, apicultor.
 
Citiți și: CUM SE FACE TURTA PROTEICĂ. Două rețete ușor de preparat acasă

Am început primele lucrări în stupi în data de 27 februarie. Polen nu este deocamdată. Probabil că puiet încă tot nu este. Din ce am văzut noi, albina încă iernează. Pentru că este încă destul de frig, vom pune hrănitoarele în cuib. Siropul de zahăr îl turnăm în funcție de mărimea familiei. În următoarele zile, vom trece toate familiile. Rezultatul hrănirilor pe care le efectuăm acum îl vom vedea la sfârșit de august, la familiile care vor intra în iarnă.
 
Pentru cei care vor să verifice dacă albina este blândă sau nu, acum este timpul perfect pentru această lucrare, explică apicultorul.
 
Pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea primelor culesuri (rapiţă si salcâm) se va efectua în următoarea lună, aprilie.

Citiți și: HRĂNIREA ARTIFICIALĂ A ALBINELOR. Rețete. Mod de administrare
 
De asemenea, primăvara, stupinele trebuie controlate pentru următoarele maladii: viroze, loca europeană, loca americană, nosemoza, ascosferoza, varrooza și intoxicații. Această lucrare se face mai târziu, când temperatura aerului este nu mai jos de +14 grade Celsius. O revizie fugitivă se admite la 12-10 grade C. Uneori, verificarea activității se poate face doar privind activitatea albinelor de la urdiniș sau privind porțiunea din fața urdinișului numită oglinda stupului.
 
loading ...