SOȚII BANDUR: De la un roi primit cadou, la o afacere profitabilă în apicultură

26 feb 2024
Marina și Vadim Bandur și-au început activitatea în apicultură cu un stup construit chiar de ei și o familie de albine primită în dar de la nași. Și se pare că temelia a fost pusă bine întrucât, în timp, mierea a devenit principala sursă de existență a familiei Bandur, scrie FARM
 
Am avut norocul să fiu ghidat de nașul, de la el am primit primele lecții. E foarte important să ai alături oameni care cunosc mai multe și sunt deschiși să te ajute. Totodată, este important să te informezi, să cauți evenimente și conferințe, să înveți și să crești. Lumea albinelor este atât de diversă și complexă, niciodată nu este suficientă informație, mereu este necesar să cauți cunoștințe noi, de aceea am făcut și Școala Apicolă, povestește Vadim Bandur.
 
Vadim este responsabil de îngrijirea albinelor, iar Marina se ocupă de ambalare, vânzare, marketing, comunicare și tot ea este responsabilă de identificare rețetelor pentru a produce cât mai multe derivate apicole: elixire, creme, siropuri, tincturi etc. Tot Marina identifică surse de finanțare pentru dezvoltarea afacerii.
 
Pentru că în ultimii ani au crescut numărul stupilor, s-a majorat și volumul muncii. Respectiv, familia avea nevoie de o centrifugă performantă cu o capacitate mai mare de extragere a mierii. Astfel au descoperit Granturile pentru Femeile Antreprenoare din Agricultură de la UCIP-IFAD. 


 
În cadrul proiectului, am obținut 140 000 de lei sub formă de grant și 35 000 de lei sub formă de credit, iar contribuția noastră a fost de 10 000 de lei. Până acum, am lucrat cu o centrifugă care avea doar patru rame, procesul era unul îndelungat și anevoios. Cu banii obținuți, am reușit să cumpărăm o centrifugă nouă cu 42 de rame, ce ne va ușura munca.
 
E prima noastră experiență și am trecut-o cu răbdare. E adevărat, procesul a fost de durată, dar nu e imposibil. A fost nevoie să aducem diferite acte, justificări, dar într-un final am reușit. Noi suntem tare mulțumiți, spune Marina Bandur.
 
Totodată, menționează că fără consultare și asistența primită din partea echipei FARM, procesul de obținere a banilor ar fi fost mai complicat.
 
Cu echipa FARM, am avut o colaborare frumoasă. Datorită lui Vasile Pojoga, am reușit să obținem proiectul. A fost foarte receptiv la toate întrebările pe care le-am avut.
 
Îmi amintește, pe când eram la universitate, aveam colegi cu afaceri și de pe atunci există proiecte și programe care să susțină tinerii. Acum situația cred că este și mai bună, există un program de finanțare, dar și experiență care să vă îndrume în obținerea finanțărilor, mai spune apicultoarea.
 
Anul trecut, familia Bandur a reușit să adune o recoltă de 3 tone de miere pe care o comercializează în apropiere de casă, unde au închiriat un butic. Un alt segment al pieței l-au găsit în mediul online. În perioada pandemică, au pornit serviciul de livrare la domiciliu.


 
Totodată, încercăm să fim prezenți la târguri, expoziții și alte evenimente unde se întâlnesc producătorii autohtoni. Acum, pe perioada rece suntem prezenți într-un centru comercial din capitală, sâmbăta și duminica ne expunem produsele și facem vânzări.
 
Este dificil să înțelegem care este tendința cumpărătorilor, nu pot spune că există o cultură bine dezvoltată a consumului de miere. S-a văzut creșterea în perioada de pandemie, atunci erau livrări mai multe și oamenii parcă erau interesați de produse sănătoase. Totodată, cred că un alt factor care influențează vânzările este prețul mierii, nu toți își permit să cumpere miere, dar nici nu putem să micșorăm mult din prețuri, pentru că este multă muncă și investiții mari, mai spune Marina.
 
Recomandarea familiei Bandur pentru cei care vor să înceapă o afacere în apicultură este să nu încerce niciodată un produs sau o tehnică nouă pe toată prisaca în același timp, așa cum această greșeală ar putea costa scump. Orice experiment, tratări noi sau alte lucrări necunoscute, trebuie să fie verificate mai întâi.
 
UCIP IFAD oferă Granturi de până la 140 000 de lei pentru antreprenoare care dezvoltă afaceri în domeniul agricol, termenul limită de depunere a pachetului este 1 martie, 2024.
 
Pentru a beneficia de asistență și consultanță pentru obținerea finanțării, puteți apela la echipa FARM. Toate serviciile sunt gratuite.
 
loading ...