Hidromelul mai este cunoscut și sub denumirea de „băutura zeilor” și este preparat încă din antichitate. Pe lângă aroma plăcută, energizantă, stimulează în bună măsură circulația sanguină, având totodată și un efect afrodisiac. Acesta poate deveni un vin de o calitate bună dacă se respectă anumite condiții de preparare și depozitare, transmite AGROMEDIA, cu referire la Cultivă Profitabil.
Hidromelul este creat de procesul microorganismelor care trăiesc pe suprafața fructelor sau a polenului de la flori. Prin intermediul acestor microorganisme, zahărul din miere este transformat în bioxid de carbon și alcool.
Ce trebuie să știm despre hidromel
Având în vedere că mustul din miere diluată cu apă este sărac în azot și substanțe minerale, se adaugă fermenți naturali și o serie de săruri nutritive. În acest mod, zahărul din miere se transformă în alcool și putem vorbi de hidromel.
Mare atenție: Este foarte important ca mustul de miere să fie inițial sterilizat, pentru a nu avea loc fermentația acetică (din cauza unor bacterii).
Astfel, toate vasele utilizate trebuie să fie perfect curate. Mai mult decât atât, pentru a păstra un nivel optim de fermentare, trebuie să avem și o temperatură în încăpere cuprinsă între 10 și 12 grade Celsius, iar un nivel de umiditate de 76%.
Merită de precizat că hidromelul va prelua culoarea mierii, iar pentru un gust deosebit al acestei băuturi, este important ca apa să aibă o duritate normală.
Iată cum se poate prepara hidromelul după metoda Godon
Se pune la fiert, într-un cazan smălțuit, o cantitate de 30 kg de miere cu 100 litri de apă, pentru a se steriliza. Se ridică spuma.
Cazanul folosit trebuie să aibă o capacitate cu un sfert mai mare decât cantitatea de hidromel pe care dorim să o preparăm.
Din cantitate, se pune deoparte, într-o cratiță, circa jumătate de litru, aici fiind introduce săruri nutritive precum bitartrat de K (600 g), tartrat neutru NH4 (350g), acid tartric (250g), fosfat bazic de NH4 (100g), fosfat de Ca (50g), clorura de sodiu (8g), clorura de Mg (40 g).
Din acest amestec (mursa + săruri nutritive) se pune în butoiul cu must de miere o cantitate de 5 g la litru. Dacă se prepară 200 litri de hidromel, se va topi acum 1 kg de săruri, care o dată dizolvate, se vor turna peste mura fierbinte.
Se va astupa cazanul cu un dop igienic model Noel până când temperatura compoziției coboară la 20 grade Celsius.
Se aleg 7 kg de struguri proaspeți, necesari pentru 100 litri de mursă. Se zdrobesc, dar nu se spală, pentru a se păstra fermenții naturali de pe coajă. Mustul se strecoară printr-un tifon.
Fermentarea durează circa două săptămâni.