CARE SUNT PLANTELE OTRĂVITOARE PENTRU ALBINE?

14 aug 2023
O grădină prietenoasă cu albinele este o modalitate excelentă de a susține populația acestor polenizatori. Însă nu toate florile sunt bune pentru albine. De fapt, există flori dăunătoare albinelor. Hrănindu-se cu nectarul acestora, albinele mor. Vedeți care sunt acestea pentru a vă asigura că aveți o grădină sigură pentru albine.
 

Plante otrăvitoare pentru albine:

Degețelul roșu. Are tulpina înaltă de 60 – 90 cm. Atât tulpina cât și frunzele sunt prevăzute cu perișori, cu flori grupate spre vârful tulpinii într-o singură direcție. Culoarea florilor este roșie-purpurie la exterior și roză la interior, cu peri și pete în forma de punct de culoare brună, înconjurată de un cerculeț alb. Floarea durează circa 5 zile. Planta se cultivă în scop medicinal.
 
Degetarul. Degetarul este o plantă asemănătoare cu Degețelul roșu, deosebindu-se prin culoarea galbenă, fiind destul de răspândit în flora spontană.
 
Stirigoaia. Această plantă crește înaltă putând ajunge până la 1,5 m, cu frunze în primii ani în formă de rozetă, lungi de circa 30 cm. Florile situate spre vârful tulpinii, de culoare alb-verzui, înflorește în lunile iulie-august.
 
Omagul. Acesta crește în zona montană în locuri umede și margini de păduri. Are un conținut mare de alcaloizi și este folosit ca plantă medicinală. Florile sunt albastre-violet. Înflorește începând din luna iulie până în septembrie. Datorită conținutului în alcaloizi (1-3%) planta este foarte toxică.

Rhododendronul din familia Ericaceae este otrăvitor pentru albine și oameni. Conține o andromedotoxină.

Laurul de munte (Kalmia latifolia) conține, de asemenea, o andromedotoxină care poate otrăvi albinele.

Castanul Californian (Aesculus californica) – a provocat pierderi de colonii de albine în toată aria sa de acțiune.

Iasomia galbenă (Gelsemium sempervirens) – albinele care se hrănesc cu florile de iasomie galbenă manifestă simptome de intoxicație, paralizează și mor.

Lupinii – încă se fac cercetări, dar primele studii arată ca lupinii afectează albinele. Populațiile de albine care consumă lupin au manifestat o reducere a natalității.

 
Plante melifere de grădină

La polul opus sunt florile care ajută populațiile de albine să prospere. Astfel, va puteți face o grădină prietenoasă cu albinele plantând următoarele flori:
  • Albăstrea
  • Limba Mielului
  • Gălbenele
  • Cosmea
  • Gypsophila
  • Floarea-soarelui
  • Campanula
  • Condurul Doamnei
Albinele sunt cei mai importanți polenizatori din lume, fertilizând o treime din alimentele pe care le consumăm și 80% din plantele cu flori. Albinele și alte insecte polenizatoare au o valoare economică globală de aproximativ 126 miliarde de euro.
 
Sursa: EcoFerma
loading ...