SALVAŢI ALBINELE ŞI FERMIERII! Petiția care a mobilizat un milion de oameni pentru natură

30 sep 2021
O petiţie europeană care vizează salvarea albinelor a reuşit să adune  numărul de semnături necesar pentru a fi examinată de Comisia Europeană, relatează AGROMEDIA cu referire la ecopresa.md.
Iniţiativa „Salvaţi albinele şi fermierii” a depăşit recent pragul de un milion de semnături, potrivit website-ului său, cu doar o zi înainte de termenul de expirare pentru colectarea semnăturilor.

Faptul că am reuşit acest lucru în pofida restricţiilor masive cauzate de criza COVID-19 arată cât de mulţi oameni cer o schimbare a politicii agricole”, a declarat Veronika Feicht, reprezentantă a Institutului pentru mediu din Munchen, unul dintre organizatorii acestei campanii pentru salvarea albinelor.

Agricultură fără pesticide și OMG-uri

Petiția inițiată de 90 de organizații din 17 țări ale Uniunii Europene solicită ca legislaţia comunitară să renunţe gradual la pesticidele sintetice, să revină la biodiversitate şi să nu mai pună accentul pe agricultura la scară industrială. Mai mult, inițiatorii acestei petiții solicită Uniunii Europene să elimine treptat utilizarea pesticidelor sintetice, menționând că prezența lor în agricultura UE trebuie redusă cu 80% până în 2030, și complet eliminată până în 2035.

„Să ia măsuri durabile pentru a ne restabili biodiversitatea. Ecosistemele naturale din zonele agricole trebuie să fie restaurate urgent, astfel încât agricultura să devină un factor cheie în recuperarea biodiversității. Să susțină fermierii în tranziția către agroecologie. Fermele mici, diverse și durabile trebuie favorizate, iar agricultura ecologică extinsă. Trebuie promovate formarea și cercetarea în agricultura fără pesticide și fără OMG-uri”, se arată în textul petiției.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă de Tratatul de la Lisabona. Aceasta permite unui milion de cetăţeni din cel puţin un sfert dintre statele membre UE să invite Comisia Europeană să prezinte propuneri legislative în domeniile de competenţă ale executivului comunitar.

Regulamentul UE privind iniţiativa cetăţenească europeană a fost adoptat la 16 februarie 2011. Cu toate acestea, cetăţenii au putut lansa astfel de initiative abia de la 1 aprilie 2012, în urma instituirii mecanismelor de certificare a declaraţiilor de susţinere de către statele membre.

Sursa: ecopresa.md
 
loading ...