SALVAŢI ALBINELE ŞI FERMIERII! Petiția care a mobilizat un milion de oameni pentru natură

30 sep 2021
O petiţie europeană care vizează salvarea albinelor a reuşit să adune  numărul de semnături necesar pentru a fi examinată de Comisia Europeană, relatează AGROMEDIA cu referire la ecopresa.md.
Iniţiativa „Salvaţi albinele şi fermierii” a depăşit recent pragul de un milion de semnături, potrivit website-ului său, cu doar o zi înainte de termenul de expirare pentru colectarea semnăturilor.

Faptul că am reuşit acest lucru în pofida restricţiilor masive cauzate de criza COVID-19 arată cât de mulţi oameni cer o schimbare a politicii agricole”, a declarat Veronika Feicht, reprezentantă a Institutului pentru mediu din Munchen, unul dintre organizatorii acestei campanii pentru salvarea albinelor.

Agricultură fără pesticide și OMG-uri

Petiția inițiată de 90 de organizații din 17 țări ale Uniunii Europene solicită ca legislaţia comunitară să renunţe gradual la pesticidele sintetice, să revină la biodiversitate şi să nu mai pună accentul pe agricultura la scară industrială. Mai mult, inițiatorii acestei petiții solicită Uniunii Europene să elimine treptat utilizarea pesticidelor sintetice, menționând că prezența lor în agricultura UE trebuie redusă cu 80% până în 2030, și complet eliminată până în 2035.

„Să ia măsuri durabile pentru a ne restabili biodiversitatea. Ecosistemele naturale din zonele agricole trebuie să fie restaurate urgent, astfel încât agricultura să devină un factor cheie în recuperarea biodiversității. Să susțină fermierii în tranziția către agroecologie. Fermele mici, diverse și durabile trebuie favorizate, iar agricultura ecologică extinsă. Trebuie promovate formarea și cercetarea în agricultura fără pesticide și fără OMG-uri”, se arată în textul petiției.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă de Tratatul de la Lisabona. Aceasta permite unui milion de cetăţeni din cel puţin un sfert dintre statele membre UE să invite Comisia Europeană să prezinte propuneri legislative în domeniile de competenţă ale executivului comunitar.

Regulamentul UE privind iniţiativa cetăţenească europeană a fost adoptat la 16 februarie 2011. Cu toate acestea, cetăţenii au putut lansa astfel de initiative abia de la 1 aprilie 2012, în urma instituirii mecanismelor de certificare a declaraţiilor de susţinere de către statele membre.

Sursa: ecopresa.md
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

„FEMEI PENTRU ALBINE”. Angelina Jolie și Guerlain învață femeile cum să-și dezvolte o afacere în apicultură

25 mai 2022

AU PRIMIT ÎN DAR STUPI CU ALBINE ȘI SUNT GATA SĂ PUNĂ PE ROATE MICA LOR AFACERE. Este vorba despre 3 elevi de la Bubuieci

24 mai 2022

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022

HIBRIZII DE CEREALE DAU MAI PUȚINĂ MIERE. Apicultor: „Rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere”

17 mai 2022

ÎN ACEST AN, RAPIȚA NU PREA ARE NECTAR. Unii apicultori încă își hrănesc artificial albinele

10 mai 2022
Știri recomandate

VENINUL DE ALBINE: UN INGREDIENT MINUNE. Reduce ridurile, scoate inflamațiile, întărește imunitatea

09 mai 2022

SALVAŢI ALBINELE ŞI FERMIERII! Petiția care a mobilizat un milion de oameni pentru natură

SALVAŢI ALBINELE ŞI FERMIERII! Petiția care a mobilizat un milion de oameni pentru natură

SALVAŢI ALBINELE ŞI FERMIERII! Petiția care a mobilizat un milion de oameni pentru natură

loading ...