UN AN DULCE-AMĂRUI PENTRU APICULTORI: Provocări, progrese și perspective

05 dec 2024
În perioada ianuarie-octombrie 2024, Moldova a exportat 3150 tone de miere, peste jumătate din volum fiind destinat României (957 tone) și Italiei (637 tone). Prețul mierii pentru vânzare en gros a scăzut considerabil: de la 50 la 25 lei/kg, cererea, de asemenea este mică. În plus, producătorii sunt puși în fața multiplelor provocări de ordin climateric cărora trebuie să le facă față.
 
Cu toate acestea, apicultorii continuă să se dezvolte, să-și modernizeze afacerile și să promoveze mierea autohtonă atât pe piața locală, cât și la export. Pentru a continua tendința de dezvoltare a sectorului, trebuie să ținem pasul cu practicile internaționale și să modernizăm procese, susține Ion Maxim, director executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.
 
Direcția spre care trebuie să ne orientăm acum este adaptarea și modernizarea tehnologiilor. Noi încă avem o infrastructură slab dezvoltată. Mă refer aici la procesarea mică, etapa de extracție a mierii.
 
Ne dorim să intrăm pe piețele europene, asta presupune respectarea unor rigori. Or, mulți dintre apicultori încă recoltează mierea în condiții ce nu corespund normelor, în corturi improvizate sau chiar direct în câmp.
 
Normele sanitar-veterinare presupun amenajarea unui spațiu special dedicat acestui proces. Aici, avem nevoie de susținerea financiară și birocratică din partea statului. E nevoie să amenajăm mini hale de extracție, dotate cu utilajele necesare, acces la apă și sistem de canalizare etc.
 
Au fost incluse în regulamentul de subvenționare construcțiile din panouri sandwich, dar ele sunt foarte scumpe. Amenajarea unei hale mici din acest material ajunge la 10 mii de euro. La asta se adună proiectul și alte cheltuieli. Pentru apicultorii aflați într-o perioadă foarte complicată de câțiva ani deja, este o investiție mult prea mare, menționează Ion Maxim.
 
De asemenea, cu scopul dezvoltării sectorului, ANARM planifică pentru începutul anului 2025 organizarea Forumului Național Apicol, cu participarea specialiștilor internaționali. La fel, se dorește continuitatea proiectului „Curs de somelier de miere”, care s-a bucurat de succes, fiind la prima ediție în 2024. La capitolul planuri de viitor este și organizarea unui concurs în rândul apicultorilor locali, cu scopul de a promova consumul de miere pe piața locală.
 
Cum a fost anul 2024 din punct de vedere al producției de miere, citiți în articolul: MIERE MAI PUȚINĂ, PREȚ MAI MIC. Când va fi inclusă albina în Registrul Național? 
loading ...