FABRICILE DE PROCESARE AU MICȘORAT PREȚUL PENTRU LAPTELE DE LA PRODUCĂTOR

24 mai 2023

Procesatorii plătesc mai puțin pentru laptele pe care-l cumpără de la producător

Deținătorii fermelor de bovine pentru producerea laptelui vorbesc despre o listă întreagă de probleme cu care se confruntă. Pe lângă subvențiile care vin cu întârziere, s-au pomenit recent cu scrisori din partea fabricilor de procesare, prin care au fost anunțați despre micșorarea substanțială a prețului pentru litrul de lapte.

Scrisorile au fost transmise fermierilor prin intermediul șoferilor care colectează laptele de la producători. În scrisoare se menționează faptul că ieftinirea vine în urma deciziei autorităților de a introduce subvenția per litrul de lapte. Dar, acest regulament încă nu a fost aprobat, respectiv, subvențiile nu vor ajunge curând în bugetul producătorilor.

În plus, producătorii de lapte spun că, în prezent, fabricile de procesare nu acceptă să semneze contracte noi, spun că au suficient lapte. Potrivit acestora, dacă fermierul vrea să rezilieze contractul cu un procesator și să semneze contract cu o altă fabrică de produse lactate, în prezent, nu poate.


 

Subvenții per litrul de lapte: fermierii, invitați să se expună

Proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea de plăți directe în sectorul zootehnic va fi supus consultărilor publice în data de 29 mai, la MAIA. După cum s-a discutat anterior, noul Regulament prevede achitarea plăților pe kilogramul de produs: lapte, carne și doar pentru tineret (animalele de la 3 luni, până la prima fătare) – plăți directe pe cap de animal. Astfel, până pe data de 26 mai, fermierii sunt îndemnați să vină cu sugestii, propuneri pentru a îmbunătăți respectivul regulament.

Aprobarea Regulamentului se tărăgănează. Fermierii sunt în așteptare și spun că nu își pot planifica investițiile pentru anul în curs. Astfel, invităm toți producătorii să fie activi și să vină cu opinii cu referire la prevederile noului Regulament.

Deocamdată, subvenția per litru de lapte este o decizie bună și pentru noi, și pentru întreg sectorul: avem nevoie de materie primă. Doar că, producătorii de lapte s-au pomenit cu o altă problemă: fabricile de procesare au scăzut prețul pentru litrul de lapte foarte mult: cu 0,5-1 leu.

În sectorul nostru, lipsește concurența loială. Relațiile comerciale dintre producătorii de lapte și fabricile de procesare nu sunt cum ne-am fi dorit, sau cum ar fi corect.

Un alt aspect, cotele de import pentru laptele praf sunt foarte mari. Mai mult, procesatorii au solicitat majorarea acestora de la 10, al 15 mii de tone. Respectiv, fermierul nu este încurajat să producă materie primă, a declarat pentru AGROMEDIA, Ludmila Catlabuga, director executiv Asociația Fermierilor Producători de Lapte.

Regulamentul și anunțul privind lansarea consultărilor publice cu referire la Proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea de plăți directe în sectorul zootehnic, pot fi găsite AICI.
loading ...