CAZ NOU DE PESTĂ PORCINĂ ÎNTR-O GOSPODĂRIE DE LA NORDUL ȚĂRII. ANSA dă 50 de euro celor ce găsesc și raportează cadavre de mistreți

16 jan 2023
A fost identificat un nou caz de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), infecția a fost depistată într-o gospodărie din satul Mândâc, r-l Drochia.

Drept urmare, a fost restricționată ducerea porcilor din exploatațiile non-profesionale la abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

În data de 12.01.2023, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin încercările de laborator, a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici dintr-o gospodărie non-profesională. Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Drochia a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului, informează ANSA.

A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Drochia, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Drochia, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

ANSA informează că oferă persoanelor care vor informa despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările în care evoluează pesta porcina africană, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă, transmite ANSA.
loading ...