CREȘTEREA PREPELIȚELOR. Tot ce trebuie să știți despre îngrijirea corectă a acestor păsări, cu NATALIA IURCU, fermier din ANENII NOI

11 apr 2022
Prepelițele sunt păsări foarte mici, dar foarte apreciate, mai ales pentru ouăle lor foarte nutritive și recomandate în multe diete. Creșterea prepelițelor nu este neapărat complicată și nu necesită investiții foarte mari, păsările fiind ușor de crescut și de îngrijit. Totuși, sunt câteva reguli de care fermierii ce decid să înceapă această afacere trebuie să țină cont. Secretele succesului în afacerea cu prepelițe ni le dezvăluie Natalia Iurcu din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, care crește prepelițe la mini-ferma întemeiată chiar în curtea casei sale.

Există câteva condiții care sunt favorabile creșterii prepelițelor și pe care este indicat să le respecți. Prepelițele au nevoie de temperatura constantă, 18 grade, inclusiv iarna, neapărat ventilare și apă. Aceste condiții trebuie respectate cu strictețe. Dacă temperatura coboară mai jos, păsările încep să se îmbolnăvească, nu se mai ouă.
la păsările mici, timp de două săptămâni temperatura trebuie să fie de 37 de grade constant. Noi am creat aceste condiții ținând lumina aprinsă. Avem un sistem special conectat la aparatele ce măsoară temperatura. Atunci când aceasta depășește 37 de grade, lumina se deconectează automat. Pentru păsările mature este mai simplu. Prepelița are temperatura corpului de 40 de grade, ea elimină multă căldură în exterior. Astfel, dacă încăperea este bine izolată, nu este nevoie să fie încălzită nici pe timp de iarnă. Noi nici nu ne-am așteptat că atunci când afară erau -15 grade, în încăpere am avut 18 grade, nu am încălzit cu nimic suplimentar.

Petru mini-ferma noastră, am ales ventilarea prin podea, o considerăm cea mai reușită. El poate fi reglat mai bine, are putere mai mare. Când este cald, îl dăm la maxim să scoată mirosul și să nu fie prea cald în încăpere. Iarna, îl dăm la minimum ca să nu tragă aer rece de afară.

Un aspect important în creșterea prepelițelor îl reprezintă hrana. O prepeliță are nevoie de 20 de grame de hrană pe zi. O bună parte din alimentației trebuie să o constituie semințele, boabele de cereale, cu adăugarea de proteine, care trebuie să reprezinte cel puțin 18% din totalul hranei zilnice. Furajele trebuie să fie calitative, pentru ca ouăle păsărilor să aibă proprietățile nutritive optime. Prepelițele au nevoie mereu de apă proaspătă.

Prepelița iubește mult proteina, de asta și ouăle sunt bogate în proteine. mâncarea o procurăm, dar pentru păsările mici, facem noi. În primele două săptămâni de viață, păsările au nevoie de mai multă proteină și mâncarea pentru ele este diferită decât pentru cele mature. Avem o rețetă fixă după care o pregătim, din ea nu trebuie să lipsească soia. De asemenea, prepelițele au nevoie de 16-18 ore de lumină pe zi, motiv pentru care dimineața le aprindem lumina, iar seara o stingem.



Crescute și întreținute corect, prepelițele vor produce primele ouă începând cu 7 săptămâni de viață. Primele ouă sunt, de obicei, mai mici, ca mai apoi să ajungă la greutatea de 8-12 grame. Cușca de ouat este diferită de cea pentru creștere, având podeaua înclinată în față, pentru a permite ouălor să se rostogolească în canalul de colectare.

Rasa fenix auriu este și pentru carne, și pentru ouă. Rasa faraon este special pentru carne, pielea ei puțin diferă, este mai palidă decât cea a păsărilor din rasa Fenix auriu, care au pielea mai galbenă, cu mai multă grăsime. Dar asta depinde și de cum hrănești pasărea. Pentru sacrificare nu există o vârstă anumită pe care trebuie să o aibă prepelița. În schimb prepelițele ouătoare, după 6 luni de viață încep să piardă din randament, fac mai puține ouă, astfel acestea trebuie înnoite. Păsările le creștem în cuști profesionale, special create pentru ele, în funcție de categoria de vârstă.

Prepelițele nu iubesc gălăgia. Păsările nu trebuie deranjate de zgomote puternice. Cuștile se recomandă a fi plasate într-o zonă liniștită, ferită de agitație.
loading ...