Struțul este o pasăre care se dezvoltă foarte rapid. De la o lună, până la trei luni, acesta crește câte 1 cm pe zi și este important să primească toate microelementele și vitaminele necesare pentru o dezvoltare armonioasă, pentru ca oasele să se întărească suficient și pentru a preveni fracturile picioarelor. Alimentația struților este cel mai important factor ce va influența creșterea unor păsări sănătoase și productive. Pentru a afla toate detaliile despre creșterea struților, AGROMEDIA a discutat cu Gheorghe Haruța, crescător de struți din Abaclia.
Cum se crește un pui de struț
Este important ca în spațiul unde sunt ținuți puii mici (3-4 luni) să nu existe obiecte periculoase precum cuie, șuruburi, sârme, sticlă, plastic pentru că ei sunt foarte curioși și ciugulesc tot. Ajunse în organism, aceste obiecte pot provoca traume în intestine. De asemenea, puișorii trebuie feriți de temperaturile joase, dar, ajunși la maturitate, începând cu 7, 8 luni, struții sunt foarte rezistenți la frig, dorm pe zăpadă fără nici o problemă.
Cât despre boli și viruși, la fel sunt foarte rezistenți. Struții au un PH favorabil și nu atrag boli cum ar fi gripa aviară sau Ecoli, menționează Gheorghe Haruța.
Struțul se consideră ajuns la maturitate atunci când împlinește 1,10-2 ani, în funcție de sex. Femela începe să se ouă la 2 ani, iar masculul începe să se reproducă la 2,5-3 ani. Perioada corespunzătoare pentru sacrificarea struților pentru carne este vârsta de 10-14 luni.
Un aspect important, sexul struților poate fi identificat abia când aceștia ating vârsta de 10 luni, atunci penajul masculului se colorează în negru, iar al femelei – rămâne gri.
Ce mănâncă struții
În ciuda mărimii sale, struțul este una dintre cele mai economice specii în ceea ce privește hrana. Struții sunt animale erbivore, hrănindu-se în principal cu lucernă și anumite tipuri de grăunțe. Există rețete speciale de preparare a amestecului de mâncare în funcție de stadiul de viață al păsării (de exemplu, conținutul în proteine va avea variații între16-22%) rațiile pentru puii de o zi foarte bogate în proteine nu sunt recomandabile deoarece pot genera anumite tulburări digestive. Rațiile pentru struții reproducători trebuie să conțină un supliment de calciu. De asemenea, rația alimentară diferă în funcție de scopul creșterii păsării: pentru carne, sau pentru ouă.
Citește și: OUĂ, CARNE ȘI GRĂSIME DE STRUȚ MADE IN MOLDOVA. Cât de benefice sunt și la ce preț pot fi cumpărate, aflați AICI
Cred că nu există alt animal sau pasăre care ar putea fi întreținută mai ușor decât struțul. Baza unei păsări sănătoase este alimentația corectă. Pentru că în natură, struțul are la dispoziție toate vitaminele de care are nevoie: ciugulește iarbă, rădăcini, piatră, în condiții de casă trebuie să-i asigurăm noi tot necesarul. Fiecare cumpărător al nostru primește rețeta pentru o alimentație echilibrată, cu gramajul și procentul fix de calciu, proteină, valoarea calorică necesară.
Mixul pentru struț include 13 componente pentru maturi și 10 componente pentru pui. Este vorba de porumb, orz, grâu, șrot de soia, șrot de floarea soarelui, calciu, sare, ulei, lucernă – toate combinate după un gramaj strict, spune crescătorul de struți.
Cât costă un pui de struț
La ferma de struți de la Abaclia, raionul Basarabeasca doritorii pot cumpăra pui de struț mici, de o lună, sau ajunși la vârsta pre reproductivă, 1-1,5 ani. Achiziția se face doar cu o comandă prealabilă. În luna noiembrie, antreprenorul adună comenzile pentru puii de 1 lună, care vor merge la viitorii lor stăpâni în vara 2023.
În baza unui contract prealabil și a unui avans, asigurăm cumpărătorul că își va primi puii de struț la termenul stabilit. Așa avem siguranță și noi că vom vinde puii, și cumpărătorii că vor primi ceea de ce au nevoie. Ne-am convins că sunt necesare rezervările din timp în urma experienței anilor trecuți.
Deținem 3 incubatoare unde scoatem puii. Tot procesul durează 42 de zile, dintre care, 32 de zile are loc procesul de incubare și 4 zile – procesul de eclozare. Ultimele 4 zile, ouăle stau în eclozor, unde umiditatea este mult mai ridicată, iar temperatura, mai scăzută pentru a înmuia scoarța oului, astfel ca puiul din interior să o poată sparge.
Puii îi vindem când ating vârsta de o lună de zile. Atunci el este mai independent, poate mânca și bea apă singur, este vaccinat, depășește perioada cu cele mai mari probleme și este sigur că va rămâne în viață.
Cumpărătorii noștri sunt atât persoane juridice, care vor să dezvolte o afacere, cât și persoane fizice, curioși să vadă cum se crește un struț, să încerce carnea și ouăle acestora, povestește Gheorghe Haruța.
Un pui de struț cu vârsta de 1 lună costă 200 de euro, sau 4000 de lei, iar cel de -1,5 ani – 1000 de euro.