DEZASTRU ECONOMIC LA O STÂNĂ DE OI. 60 de oi au fost omorâte, altele 10 sunt rănite grav

11 jan 2023
Dezastru economic pentru un crescător de oi din satul Sf. Ilie, comuna Șcheia. Un atac nocturn produs la stâna la care omul are 240 de oi s-a soldat cu moartea a 60 de ovine. Alte zece au răni și urmează ca medicul veterinar să stabilească dacă mai pot fi salvate, transmite AGROMEDIA, cu referire la Monitorul de Suceava.

Paguba pentru crescător este extrem de mare. O oaie se vinde cu 600-1000 de lei, iar la o medie de 800 de lei oaia ar fi un prejudiciu de 48.000 de lei RO sau în jur de 10.000 de euro. 

Alin Cerlincă, proprietarul oilor, povestește că a verificat oile luni aproape de miezul nopții și totul era în regulă. Ciobanul crede că atacul a fost dat de sălbăticiuni între orele 4.00-5.00.

Oile se aflau în țarcul în aer liber din apropiere de zona locuită din satul Sf. Ilie, spre șoseaua de centură, însă nimeni nu a văzut sau auzit nimic.

Dacă păgubitul crede că atacul a fost dat de o haită de câini sălbăticiți, medicul veterinar de la Circumscripția Șcheia, Cristian Teodoreanu, bănuiește, după virulență, că este vorba de animale sălbatice în toată regula:
Pot să fie animale sălbatice, pot să fie și șacali, în Ucraina sunt foarte mulți și au ajuns și pe la noi. Am mai avut în anii trecuți șacali care au dat atacuri, dar nu și anul acesta.

După părerea mea, câinii nu prea puteau face așa ceva, mai degrabă să fi fost niște animale sălbatice, puțin probabil câini. Oile s-au sufocat, s-au înădușit una pe alta, s-au călcat una pe alta. Cele mai multe au murit de spaimă, de frică... nu toate sunt mușcate, a declarat medicul Cristian Teodoreanu.

Oamenii din satul Sf. Ilie spun totuși că nu au văzut șacali și nici nu le-au auzit urlete nocturne specifice.

Cele mai multe erau crotaliate și înregistrate, astfel că omul speră ca măcar parte din paguba acestuia să fie suportată de Statul Român.
 
loading ...