DOUĂ CAZURI DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ȚARĂ. Vor fi luate măsuri de combatere și profilaxie

15 aug 2022
Două cazuri de pestă porcină africană au fost depistate pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 06.08.2022 - 12.08.2022.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a înregistrat un focar de pestă porcină africană depistat la mistreți, în arealul satului Bulboaca, raionul Anenii Noi.

Un caz similar a avut loc într-o gospodărie nonprofesională din satul Ciutulești, Florești, doar că la porci domestici. Conform informațiilor, gospodarii creșteau o singură porcină.

În acest context, a fost convocată Comisia pentru situații excepționale în raionul Florești, cât și în raionul Anenii Noi, unde au fost prelevate probe, testate pozitiv de Laboratorul Naţional de referinţă al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană (IP CRDV).
 
Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor susmenționate, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

Angajații ANSA anunță că urmează a fi implementate Planuri complexe de măsuri pentru combaterea și profilaxia pestei porcine africane, conform:
  • Hotărârii Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare,
  • Hotărârii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului,
  • Dispoziţiei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere  și eradicare a pestei porcine africane,
  • Ordinului nr. 293 din 30 iulie 2020 al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor privind Planul de contigenţă şi Manualul operational pentru controlul pestei porcine africane. 
Menționăm că, Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat boli infecțioase la animale în mai multe țări, așa ca România, Lituania, Letonia, Slovacia, Italia, Germania, Macedonia de Nord și Ungaria.
 

DOUĂ CAZURI DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ȚARĂ. Vor fi luate măsuri de combatere și profilaxie

DOUĂ CAZURI DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ȚARĂ

Vor fi luate măsuri de combatere și profilaxie

DOUĂ CAZURI DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ȚARĂ. Vor fi luate măsuri de combatere și profilaxie

loading ...