FERMIER: „În urmă cu câteva luni, am avut 60 de vaci la muls, 88 efectiv total. Astăzi, totul este gol”. Seceta pune lacătul la ușa fermelor din România

03 nov 2022
Fermierii au ajuns cu cuțitul la os: își duc vacile la abatoare, pentru că nu le mai pot hrăni. Seceta a pârjolit culturile.

Fermierii din judeţul Satu Mare au ajuns cu cuţitul la os. Pentru că nu mai au ce să le dea de mâncare, își duc vacile la abatoare. Unii dintre ei au apucat să-şi sacrifice doar câteva animale, în timp ce alţii au ajuns să îşi lichideze fermele cu totul. Decizia radicală vine după ce au văzut cum seceta prelungită le pârjoleşte, pe zi ce trece, culturile, transmite AGROMEDIA, cu referire la observatornews.ro.

În urmă cu câteva luni am avut 60 de vaci la muls, 88 efectiv total. Astăzi, totul este gol, povestește cu tristețe Cristian Kadar, fost proprietar al unei ferme de vaci.

După 25 de ani de activitate, Cristian priveşte cu nostalgie la staulul în care îşi ţinea animalele. A devenit locul de joacă preferat pentru pisicile familiei. 80% din furajele cu care îşi hrănea vacile erau cultivate chiar de el, aşa că seceta extremă l-a determinat pe fermier să pună lacătul pe afacere. Şi-a dus toate animalele la abator.

N-aș fi crezut... întotdeauna erau greutăți în domeniu dar în ultimii ani, coroborat cu seceta, prețurile furajelor, toată afacerea a devenit nerentabilă, mai spune fermierul.

Acum cinci ani, în zona Carei din judeţul Satu Mare, erau nouă ferme de vaci. Astăzi nu mai există niciuna. Iar previziunile sunt sumbre şi pentru zonele învecinate, într-unul dintre cei mai secetoşi ani din istorie.

Un alt tânăr fermier, Boszormenyi Attila, are în grijă 300 de vaci. Lipsa apei şi valoarea subvenţiilor sunt doar câteva din motivele pentru care a decis să sacrifice 10% din animale.

Furajul este prea scump să-l cumpărăm, nu am reușit să facem nici necesarul pentru animale, nici porumbul boabe, nici siloz. Anii trecuți, am scos în jur de 8-9 tone la porumb. Anul acesta, abia ajungem 1, 1,5 tone, povestește fermierul.

Iar dacă preţul cerealelor va creşte, fermierul are de gând să ducă la abator toate vacile de lapte şi să populeze ferma doar cu cele de carne. Tatăl său, cel care a fondat ferma acum 15 ani, i-a cerut ajutorul ministrului Agriculturii, Petre Daea. 

În prezent, am 30,5 litri pe cap de vacă mulsă și alte ferme au 7-8 litri, dar luăm aceeași subvenție, spune bărbatul.

Peste 40% din efectivele de animale au fost deja sacrificate în judeţul Satu Mare. Iar cifrele sunt în creştere având în vedere că suprafaţa totală afectată de secetă a depăşit  900 de mii de hectare.
 
loading ...