GĂINI OUĂTOARE: CARE SUNT CELE MAI BUNE RASE, PARTICULARITĂȚI

12 oct 2022
Când vorbim de rase de  găini ouătoare ne referim evident la un set de rase de găini care au capacitatea de a asigura o bună depunere a ouălor proaspete. În medie, o găină ouătoare depune aproximativ 300 de ouă pe an, un număr foarte considerabil dacă este plasată într-o fermă, împreună cu alte găini ouătoare.

Caracteristicile și ciclul de producție al unei rase de găini ouătoare

Găinile ouătoare produc așadar în medie aproximativ un ou pe zi, chiar dacă își scad semnificativ rata de producție în lunile cele mai reci ale anului, mai ales în contexte montane. Cea mai „complicată” perioadă pentru găini este și cea în care orele zilei sunt reduse. Deoarece, după cum se știe, în orele de întuneric aceste animale sunt inactive. Din păcate, acesta este motivul care duce la antrenament intensiv pentru a supune aceste animale la o iluminare continuă și dăunătoare, care depășește chiar și 20 de ore pe zi.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, chiar și vara sau primăvara, o găină nu produce niciodată mai mult de un singur ou pe zi. Unele tipuri de găini au o scădere a ciclului lor de producție chiar si in perioadele cele mai călduroase ale anului. Găinile ouătoare au particularitatea de a începe năpârlirea, adică schimbarea penajul mai târziu, și de a-l finaliza în aproximativ două luni. Ciclul mediu de viață al unei găini ouătoare este între minim 5 și maxim 11 ani. Prin urmare, o găină depune multe ouă în timpul vieții sale, dar așa cum vom vedea mai târziu, aceasta nu este singura ei virtute.

În orice caz, anii în care o găină produce mai multe ouă sunt primii doi, pentru ca apoi să scadă în timp. Pe de altă parte, de-a lungul anilor, o găină ouătoare va tinde să depună ouă mai mari. Din acest motiv găinile prezente în fermele intensive sunt în general și din păcate ținute în viață câțiva ani.

Un aspect foarte frumos este cel legat de inteligența și tandrețea acestor animale. Contrar a ceea ce cred mulți oameni, găinile, dacă sunt crescute cu grijă și dragoste, pot oferi și ele mari satisfacții. De fapt, nu este neobișnuit ca găinile ouătoare să recunoască sunetele produse de proprietar, să îi atragă atenția (iubesc compania) și să se poziționeze cu aripile „în spate pentru a fi mângâiate ușor. A vedea e a crede!

Găină ouătoare Paduana – 200 ouă pe an

Această găină de origine total italiană se caracterizează prin dimensiuni foarte mici. Din acest motiv este adesea numită și găină pitică paduană. Are si particularitatea, foarte drăguță, de a avea un smoc de pene foarte evident care incepand de la cap, vine sa acopere vederea din fata ochilor.Este un tip de găină ouătoare foarte afectuoasă, dar în același timp docilă, care trebuie ținută în cotețe de găini bine structurate și protejate. Ouăle găinii paduane sunt de dimensiuni mici și au o greutate medie de aproximativ 50 de grame. O găină ouătoare din Padova depune în medie aproximativ 200 de ouă în fiecare an, având astfel o rată puțin mai mică decât cele mai comune găini ouătoare. Este o rasă foarte veche și frumoasă de privit, motiv pentru care este folosită și ca găină ornamentală sau însoțitoare în grădinile închise.

Găină ouătoare Livornese – 300 ouă pe an

Este o găină de renume mondial , originară din mediul rural toscan, dar răspândită în întreaga lume, de asemenea, în Statele Unite și Marea Britanie, datorită prezenței portului Livorno (de unde și numele Livornese). Este una dintre cele mai bune rase de găini ouătoare.Este considerată una dintre găinile ouătoare excelente, care este printre cele mai bune. Printre caracteristicile sale principale găsim:
  • depune aproximativ 300 de ouă pe an;
  • culoarea albușului de ou;
  • greutate medie a ouălor de 55 de grame;
  • dimensiunea modestă a găinii;
  • caracter foarte viu și dinamic.
În comparație cu găina paduană este deci mai „vitală” și mai productivă. Nu are farmecul padovanului dar este totusi foarte frumos la ochi, datorita penajului alb.

Găini Marans – 180 ouă pe an (dar de calitate)

Găina ouătoare Marans este deosebit de ușor de recunoscut, datorită culorii maronii pe care o dă ouălor. Din acest motiv și-a câștigat titlul nobiliar de „gâscă care depune ouăle de aur”. Mai jos rezumăm particularitățile sale:
  • depune „doar” aproximativ 180 de ouă pe an;
  • ouăle au dimensiuni foarte mari;
  • ouă cu coaja foarte groasă și rezistentă;
  • ouăle sunt potrivite pentru a fi consumate crude.


Ouăle de găină Marans sunt potrivite pentru a fi consumate crude. Sunt de fapt foarte gustoase și au o greutate medie foarte primitoare de aproximativ 100 de grame fiecare. Pe scurt, motto-ul găinii ouătoare Marans este „ mai bine câteva ouă, dar bune”.

Gaini Australorp – 364 ouă pe an

După cum se poate ghici din nume, este o găină australiană la origini. Această găină este „renumită” pentru că deține recordul de ouă depuse în doar un an. Unele exemplare de găini Australorp au reușit de fapt să producă 364 de ouă într-un an.În consecință, este evident că se numără printre cele mai bune și mai productive găini ouătoare. Acești pui iubesc compania și mai ales contactul cu copiii. Nu necesită îngrijire specială, prin urmare sunt perfecte și pentru crescătorii fără experiență.

Găini ouătoare Lohmann – 320 ouă pe an

Țara sa de origine este Germania și este una dintre cele mai utilizate soiuri de ouătoare în diferite țări europene datorită ouălor mari și a creșterii ușoare. Un alt punct forte al puiului nostru este marea sa capacitate de adaptare la orice tip de climă, se bucură atât de iarna din Galicia, cât și de vara blândă. De asemenea, evidențiază rezistența sa la orice tip de agent patogen, înfruntându-se fără dificultate cu viruși sau bacterii. Hai, este foarte greu să vezi această găină răcită. Este una dintre cele mai bune rase de găini ouătoare.Fără îndoială, este o găină foarte completă și ușor de crescut, deoarece are un comportament docil și calm. În plus, se adaptează la orice tip de reproducere. Fără îndoială, este o găină foarte dragă.

Este un strat grozav de ouă, de fapt, are o producție care merge de la 320 la 325 de ouă pe an. Aproape până la un ou pe zi! Își scoate în evidență și ouăle mari, cu coajă și pigmentare excelente, de culoare maro intens, care cântăresc între 64 și 72 de grame.

Găini ouătoare Araucana: găinile cu oua albastre – 200 oua pe an

Genetica particulară a rasei Araucana are trăsături foarte diferite de rasele comune europene. Gena predominantă care caracterizează araucana este gena O, care reprezintă Olive, cea care îi „colorează” ouăle (dar și picioarele și pielea) în albastru.

Nu întâmplător găina Araucana este cunoscută și la mare căutare de către toți crescătorii ca „găina cu ou albastru”. Un exemplar mascul poate ajunge la peste 3 kg în greutate, în timp ce femela, ceva mai mică, are în jur de 2,5 kg. Este o rasă dură și robustă, cu un piept lat și picioare puternice și puternice.Araucanele au un caracter docil, coexistă de bunăvoie în grupuri și sunt găini ouătoare excelente: produc aproximativ 200 de ouă pe an, nu prea mari ca dimensiuni și cântărind aproximativ 50 de grame. Sunt precoce în producție în comparație cu alte rase, încep să se depună deja în jurul vârstei de a cincea lună. Sunt, de asemenea, găini de încredere, deosebit de protectoare cu puii și indispensabile pentru eclozare în coșul de găini.

Unul dintre dezavantajele acestei rase este procentul destul de mare de ouă nefertile: aproximativ 25% dintre embrioni nu eclozează. Acest lucru se datorează faptului că absența cozii și penajul gros din jurul cloacii sunt impedimente semnificative în munca cocoșului.

Sursa: agriculturalacostum.ro

GĂINI OUĂTOARE: CARE SUNT CELE MAI BUNE RASE, PARTICULARITĂȚI

GĂINI OUĂTOARE: CARE SUNT CELE MAI BUNE RASE, PARTICULARITĂȚI

GĂINI OUĂTOARE: CARE SUNT CELE MAI BUNE RASE, PARTICULARITĂȚI

loading ...