RASA DE OI TEXEL - ritm de creștere accelerat, randament economic mare

14 jun 2023
Texel este o rasă de oi din ce în ce mai cunoscută și crescută în Europa, dar și în Australia, Africa și America de Sud.

Fără îndoială, Texel este o oaie cu numeroase calități. Berbecii Texel sunt cei mai folosiți pentru hibridizarea populațiilor de oi locale în toată Europa.
 

Rasa de oi Texel - Istoric

Rasa de oi Texel a apărut și s-a format pe insula olandeză cu același nume, situată în Marea Nordului, la nord-vest de Țara Lalelelor. Texelul original, de talie mai mică și extrem de robust, trăia aici de câteva secole. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, rase britanice de oi precum Lincoln și Leicester, au fost introduse pentru a ameliora oile locale. Rezultatul obținut îl putem vedea în Texelul de astăzi.


 
În 1933, primele oi Texel aveau să cucerească pastorii francezi. Britanicii au acceptat mult mai târziu această rasă “non- englezească”. Abia în 1985, un grup de 4 berbecuți Texel au fost aduși în Regatul Unit, în cadrul unui program - studiu de încrucișări.
 

Rasa de oi Texel - Descriere

Texel transmite putere, robustețe și grandoare. De fapt, este o oaie docilă și puțin pretențioasă. Mănâncă orice și se dezvoltă bine pe pășunile cu iarbă puțină. Este rezistentă la intemperii, putând fi crescută și în regiuni cu clima mai răcoroasă.

Caracteristici externe comune:
  • Texel este o oaie de dimensiuni medii, cu un corp rectangular, masiv, ce denotă putere.
  • Spatele este drept, lat și puternic.
  • Picioarele și botul sunt de culoare albă, lipsite de lână.
  • Coada este scurtă și groasă. 
  • Capul este caracterizat de o față scurtă și lată, cu nas negru și ochi lunguieți.
  • Urechile sunt mari, dispuse aproape orizontal la nivelul capului.
  • Pe pleoape sau pe urechi sunt prezente pete negre.
  • Copitele sunt și ele negre, în contrast cu picioarele albe.
  • Lâna este de dimensiune medie, fără fire negre, cu fir subțire și moale, fiind potrivit și pentru croșetat.
Preferă zonele de dealuri mici, dar se descurcă și pe câmpie, dealuri înalte sau munte. 



La naștere, mieii devin activi imediat. Se vor ridica în picioare și vor căuta cu ardoare laptele matern, nefiind nevoie să fie asistați. Oile Texel sunt mame excelente, foarte protectoare.
 

Rasa de oi Texel – profitabile din punct de vedere economic

Oile Texel oferă un mare randament economic. Carcasa se caracterizează printr-un mare procent de mușchi, în defavoarea grăsimii. Carnea este gustoasă și fragedă.

Citește și: RASA DE OI ASSAF

Ritmul de creștere este accelerat: la naștere mieii pot cântări 5-7 kg, urmând ca la 3 luni să aibă deja 30-35 de kg. Un berbec din rasa Texel cântărește la maturitate între 110 și 130 de kg, iar o femelă între 75 și 85 de kg. Prolificitatea este medie: 1.7 miei per oaie.
 

Rasa de oi Texel - Hibridizare

Calitățile deosebite ale acestei rase de oi i-au impresionat și pe britanici, drept urmare la ora actuală Texelul este cea mai utilizată rasă pentru hibridizări.

Berbecii sunt activi și potenți, având marea calitate de a transmite calitățile lor în defavoarea celor ale femelelor cu care sunt împerecheați (dominanta genetică).

Mieii rezultați din astfel de încrucișări sunt mai rezistenți și dezvoltă o musculatură mai puternică. Ba mai mult, procentul de grăsime scade, fără însă a influența gustul.

Citește și: RASA DE OI FRIZA

Dimorfismul sexual nu este atât de bine marcat ca la alte rase de oi. Cu toate acestea, chiar dacă masculii nu au coarne, sunt mult mai masivi decât femelele și emană masculinitate.
 
Cea mai scumpă oaie din lume

Această rasă deține recordul și când vine vorba de cea mai scumpă oaie din lume: în 2009, în Scoția, un tânăr berbecuț Texel a fost cumpărat cu nu mai puțin de 231.000 de lire sterline, adică aproximativ 264.000 de euro. Cumpărătorul a fost impresionat de forța și statura impresionantă a acestui exemplar, calități care se regăsesc la toți indivizii din această rasă.

Sursa: Zooland.ro
loading ...