OUĂ VERZI ȘI ALBASTRE FĂRĂ COLESTEROL: Găinile Araucana, cum se îngrijesc?

06 jul 2023
Ați auzit de ouă fără colesterol? Iată că există! Au o culoare diferită de ouăle obișnuite și provin de la o anumită rasă de găini. Ce le face speciale și cum se îngrijesc găinile Araucana? Ce sunt ouăle fără colesterol? Sunt mai scumpe? Află detaliile în acest material.


 

Cum se îngrijește rasa de găini Araucana?

Se spune că ouăle provenite de la rasa de găini Araucana ar fi cele mai sănătoase. Aceasta este o rasă pură care nu este la fel de simplu de îngrijit precum cea comună. Găinile Araucana sunt păsări rare, care provin din Chile, America de Sud. Caracteristicile fizice ale acestei rase sunt:
  • lipsa cozii,
  • prezența unor smocuri în jurul capului, denumite cercei,
  • sunt mai mici decât găinile obișnuite: femelele au 2 kilograme și cocoșii, 3 kilograme,
  • ouăle lor sunt verzui spre albastru.
De ce nu au coadă găinile Araucana? De obicei, coada găinilor crește dintr-o extremitate numită popular „târtiță”. Găina Araucana nu are ultima vertebră codală, deci nu are târtiță, are spatele perfect drept și lipsit de pene în regiunea dorsală.Citește și: GĂINI KABIR

Trebuie cunoscut faptul că producția lor este scăzută. Fac doar 150 de ouă pe an. Avantajul este că puii ajung la maturitate mai repede decât celelalte găini de ouă. Specialiștii consideră că motivul pentru lipsa productivității este că păsările își păstrează ritmul lor din sălbăticie, chiar dacă au fost domesticite. Practic nu se vor adapta niciodată unui sistem de producție intensiv.

Un crescător din România este în Răteşti, judeţul Argeş, Aurel Anghel. El are și găini din rasa Araucana care fac ouă fără colesterol.
 
Am văzut rasa Araucana în Germania, mi-a plăcut şi mi-am spus că merită să încerc şi cu aceste păsări. Am cumpărat de acolo 13 exemplare și am dat pe o pasăre 50 de euro. Am reuşit însă să amortizez investiţia pentru că am obţinut apoi prin incubare 40 de pui. Şi am vândut în România cu 100 de lei exemplarul. Cererea a fost foarte mare, chiar dacă sunt puţini cei care cunosc amănunte despre această rasă. Anul acesta am păstrat în nucleul de reproducţie doar patru găini şi un cocoş, povestește Aurel Anghel.Citește și: GĂINILE BRAHMA
 

Araucana au nevoie de mai multă lumină pentru ouat

Mai trebuie menționat că pentru aceste găini este esențială temperatura. Nu trebuie să fie nici prea cald nici prea frig, ajungând la o temperatură medie atât pe timpul verii cât și al iernii. Ele sunt mai productive vara, dar nu datorită căldurii, ci pentru că au nevoie de mai multă lumină pentru ouat. Pentru hrana acestor găini care fac ouă fără colesterol se folosesc furaje speciale pentru ouă de reproducție.
 
Specialiștii au analizat ouăle de Araucana și au descoperit că există un conținut de grăsimi mai ridicat: 270 mg/g gălbenuş. Un gălbenuș obișnuit are 200 mg/g gălbenuş. De asemenea, conțin și un procent mai mare de gălbenuș, în raport cu albușul.Citește și: RASA DE GĂINI PLYMOUTH ROCK

 
Ouă fără colesterol

Este vorba despre componența lor chimică. Lipidele din gălbenuşul de ouă Araucana au mai mulți acizi graşi mononesaturaţi, de acizi graşi polinesaturaţi EPA şi DHA (acizi omega-3 care se găsesc în cantităţi mari în grăsimea de peşte). De asemenea, aceste ouă verzi prezintă un raport mai bun între acizii graşi omega-6/omega-3. Așadar, deși conținutul lor de grăsimi este mare, este vorba despre grăsimi sănătoase, benefice în special pentru sistemul nervos. Cu alte cuvinte, sunt mai sănătoase decât ouăle normale.


 
Citește și: GĂINI OUĂTOARE - PARTICULARITĂȚI


Cât costă ouăle fără colesterol?

În România, preţul unui ou verde de rasa Araucana este ȋntre 2,5-5 Roni. Un pui de găină Araucana costă 15-25 de Roni.

Sursa: Agromedia.ro
loading ...