PĂDUCHII LA PĂSĂRI. Cum recunoaștem infectarea, combatere

12 jun 2023

De ce fac găinile păduchi?

 • Principala cauză a apariției o reprezintă statul mult timp în natură. În acest mod, păsările intră în contact cu alte animale cărora „le pasează” paraziții.
 • Păduchii pot fi purtați și de păsări sălbatice sau de rozătoarele care dau târcoale adăpostului pe timp de noaptE
Simptome:

Pentru a putea acționa cât mai util și cât mai repede, este esențial să cunoaștem semnele infestării cu păduchi:
 • Pene murdare
 • Deplasare greoaie a păsărilor
 • Producția de ouă scade
 • Scădere în greutate
 • Diminuarea apetitului de mâncare
 • Păsările se trag de pene
 • Piele iritată
 • Apar zone pe corp fără pene
 • Pene aspre care își pierd culoarea
 • Prezența unor insecte pe piele și a niților (ouă de păduchi) pe pene


Combaterea păduchilor la găini

Iată ce trebuie să faceți după ce ați depistat potențialele cauze și simptome pentru a scăpa păsările de musafirii nepoftiți.
 
1. Țineți la distanță animalele sălbatice
Având în vedere că principala cauză de infestare o reprezintă intrarea în contact cu alte păsări sălbatice și animale, este important să depozitați într-un loc sigur furajele. În acest mod prădătoarele nu vor avea acces la hrană.
Luați-vă toate măsurile de siguranță pentru ca alte păsări sau animale străine să nu ajungă în adăpostul sau în țarcul păsărilor de curte și evitați astfel, unul dintre riscurile de apariție a păduchilor.
 
2. Curățați adăpostul
Nu trebuie să uitați de curățenia lui, pentru că sănătatea găinilor este dependentă și de acest aspect. Dacă ați depistat o găină cu păduchi, există șanse mari să apară și altele cu probleme în coteț. Din această cauză, este important să curățați corespunzător și regulat adăpostul, pentru a preveni apariția paraziților.
 
3. Băile de praf sunt obligatorii
Este foarte important să le oferiți găinilor băi de praf, în care să folosiți nisip, pământ și cenușă de lemn (dacă este posibil) cu adaugarea pulbere cu deltametrin pentru o eficință mai mare  .http://www.vet.md/medicamente/delta-pux-80gr.html .  Aceste elemente previn și omoară păduchii. Cu cât mai frecvent puteți oferi acest tratament găinilor, cu atât mai puțin veți lupta împotriva păduchilor.
 
4. Verificați cu atenție păsările noi
Când cumpărați păsări, nu le introduceți în mulțime din prima zi. Vreți să fiți mai întâi sigur că fiecare găină este sănătoasă.

Astfel, dacă țineți noile păsări într-un alt loc timp de 2-3 săptămâni, veți avea suficient timp la dispoziție pentru a le urmări și inspecta. Dacă observați semne de boală sau infestare cu păduchi, tratați-le și mutați-le alături de păsările rezidente doar după ce sunteți sigur că s-au vindecat.
 
5. Atenție sporită pentru cloști
Găinile care clocesc au nevoie de și mai multă atenție. Acestea nu se ridică de pe ouă și nici nu se pot bucura de băile de praf. Astfel, sunt mult mai predispuse să găzduiască diferiți paraziți, cum ar fi păduchii.
 
6. Fiți cu ochii pe păsări
O dată pe lună inspectați cu atenție eventuale semne de paraziți la fiecare pasăre. Treceți cu degetele peste penele găinilor pentru a observa dacă sunt prezenți păduchi. În cazul în care depistați urme de paraziți, tratați cât mai urgent păsările, pentru că aceștia se plimbă rapid pe corpul gazdei și se reproduc continuu.

Administrează-le păsărilor în apa de băut o soluție împotriva puricilor și păduchilor, întrebați în farmaciile veterinare.

Sursa: Agroland
 
loading ...