PRIMUL FOCAR DE GRIPĂ AVIARĂ DIN ACEST AN. În jur de 200 de păsări au fost sacrificate

23 jan 2023
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a înregistrat primul caz de gripă aviară din acest an. Infecția a fost depistată în satul Cureșnița Veche, raionul Soroca. Drept rezultat, 177 de păsări au fost sacrificate, transmite AGROMEDIA, cu referire la Radio Moldova.

Zilele trecute a fost notificat de către laboratorul național de referință pentru influența aviară. Probe pozitive la influența aviară într-o localitate din raionul Soroca. Structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Soroca, a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale, a fost întocmit un plan de măsuri de eradicare a bolii. Ancheta epizootologică a dat informații precum că în zona respectivă sunt multe păsări sălbatice. Din focarul respectiv au fost nimicite 177 de păsări de diferite specii, a declarat Vitalie Carauș, reprezentant ANSA.

ANSA solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.

Citește și: CEL MAI PUTERNIC FOCAR DE GRIPĂ AVIARĂ DIN ISTORIE FACE RAVAGII ÎN ÎNTREAGA LUME

În prezent, pe continentul european se înregistrează o majorare a numărului de cazuri de gripă aviară. Cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie face ravagii în întreaga lume și a dus la sacrificarea a mii de păsări. În timp ce virusul are un impact devastator asupra păsărilor, din cauza transmisibilității și mortalității, se pune tot mai des întrebarea cât de îngrijorătoare poate deveni situația pentru oameni și dacă acesta ar fi punctul pentru o viitoare pandemie


 
loading ...