RASA DE IEPURI BURGUNDER: Caracteristici, alimentație

21 feb 2024
Iepurele Burgunder face parte dintr-o rasele de talie medie și este originar din Franța. A apărut în zona Bourgogne la începutul secolului al XX-lea, răspândindu-se rapid pe întreg teritoriul Franței. Rasa de iepuri Burgunder se diferențiază prin culoarea roșiatica a blănii. Acesta nu trebuie să fie confundat cu alte rase de iepuri care au o culoare roșiatică asemănătoare.
 
Descriere fizică
Masculul iepure Burgunder are un cap mare, cu un gât gros, aproape inexistent. La femelă este puțin mai alungit. Fruntea este largă, nasul pronunțat și obrajii plini. Ochii iepurelui Burgunder sunt maronii și cu un cerc alb în jurul lor. Urechile sunt acoperite cu blană și largi la bază. Urechile trebuie să stea drepte și să fie înclinate sub forma literei V. Acestea au lungimea între 11.5-12.5cm. Lungimea mai mică sau mai mare a urechilor este considerată un defect.
 
Iepurele Burgunder are un ritm rapid de creștere, ajungând la greutatea de 3 kilograme în 3 luni. Greutatea ideală este de 4-4.5 kilograme. 
 
Sănătate și puncte vulnerabile. Iepurele din rasa Burgunder poate fi afectat de boli ereditare ca cele ale mușchilor, manidibulei și glaucom ereditar. Iepurele din rasa Burgunder nu tolerează foarte bine curenții și umezeala.
 
Utilitate. Iepurele Burgunder este crescut ca animal de companie, dar și pentru producția de carne, foarte apreciată de către gurmanzi. Producția de carne obținută de la un iepure ajunge la 60% din masa iepurelui viu.


 
Reproducere. Iepurele Burgunder ajunge la maturitate la vârsta de 5 luni și se poate reproduce începând cu vârsta de 6 luni. Rasa de iepuri Burgunder este destul de prolifică. Femela poate da naștere la 4-5 serii de pui pe an. Se poate obține de la o femelă până la 10 iepuri la o singură fătare  
 
Cum hrănim iepurele Burgunder
Rasa de iepuri din Burgunder este pretențioasă în ceea ce privește dieta. Prezența nutrienților în cantități necesare, permițând dezvoltarea normală a blănii groase și a masei musculare este o necesitate. Legume rădăcinoase sub orice formă (fierte sau crude) trebuie să fie prezente în dieta zilnică a rasei. Acesta ar putea fi morcovi, cartofi etc. Un Burgunder trebuie să mănânce iarbă. Pe vreme caldă, aceasta este iarbă verde; iarna, fânul este obligatoriu.
 
Pentru dezvoltarea rapidă și funcționarea normală a tuturor organelor interne și a țesutului muscular este necesară prezența leguminoaselor și cerealelor în alimentația zilnică, deoarece acestea reprezintă principala sursă de proteine. În plus, acest lucru contribuie la creșterea rapidă a individului. Nu mai puțin importante sunt carbohidrații și grăsimile vegetale – floarea-soarelui, meiul și porumbul, varza, semințele etc.
 
În sezonul cald, când este posibil să se asigure o cantitate suficientă de iarbă verde, animalul bea destul de multă lichid, datorită conținutului său în plante. Dar, în ciuda acestui fapt, ar trebui să existe întotdeauna apă în cușcă. În general, dieta ar trebui să fie cât mai variată posibil pentru a furniza proporțional cantitatea maximă de nutrienți. Da, și nu ar trebui să abuzați de vitaminele achiziționate, spre deosebire de multe rase, acești iepuri tolerează lipsa de vitamine din organism mult mai ușor decât excesul lor. Dar nu ar trebui să renunțați la ele complet.
 
Mai multe despre alimentația iepurilor citiți AICI
loading ...