RASA DE VACI WAGYU. Cum se obține cea mai scumpă carne din lume?

18 sep 2023
Wagyu este o rasă de vaci originară din Japonia, predispusă genetic în a produce o mare cantitate de grăsimi nesaturate. Carnea provenită de la aceste bovine este foarte cunoscută pentru aspectul marmorat, calitatea și gustul incontestabil, dar și ca fiind cea mai scumpă din lume. De asemenea, este apreciată și pentru conținutul bogat de acizi grași Omega-3 și Omega-6.

Citește și: RASA DE VACI BĂLȚATA ROMÂNEASCĂ

Costurile ridicate la care se ridică acest tip de carne se datorează reglementărilor pe care le impune guvernul nipon asupra creşterii acestor animale şi comercializării cărnii lor. Pentru a putea fi vândută, acest tip de carne este evaluat după doi factori: cantitatea de carne care poate fi obţinută de pe o carcasă şi modul în care grăsimea este distribuită în carne. În funcţie de punctajul obţinut, carnea poate fi aprobată sau respinsă pentru comercializare, iar un punctaj mai bun duce la un preţ mult mai mare.


 
Cum se cresc vacile Wagyu?
Cât priveşte creșterea vacilor Wagyu, de-a lungul timpului, au apărut o mulţime de legende: că animalele ar primi bere şi masaje zilnic. În realitate, creşterea acestor vaci depinde de regiune şi de fermier. În general, aceştia cresc viţeii până la zece luni, pentru ca apoi să îi vândă către fermele de îngrăşare.
 
Pentru îngrășare, văcuţele sunt hrănite de trei ori pe zi timp de doi ani cu un amestec de fibre şi concentrat caloric ridicat, obţinut din orez, grâu şi fân, în timp ce sunt ţinute în boxe mici. Astfel, grăsimea ajunge să reprezinte 50% din masa corporală. Doar vacile pentru reproducere sau cele gestante sunt lăsate să pască în aer liber.
 
După doi ani, în care văcuţele au consumat peste cinci tone de hrană, acestea sunt scoase la licitaţie, iar aici preţul unui singur animal poate ajunge şi la 30.000 de dolari. Totuşi, în 2002, un exemplar de bovină din prefectura Matsusaka s-a vândut pentru 50 de milioane de yeni, aproximativ, 400.000 de dolari. Experţii explică faptul că carnea wagyu din această prefectură este apreciată pentru frăgezimea sa, aceasta fiind pusă pe seama vacilor virgine din care este obţinută.
 
Cunoscătorii privesc carnea Wagyu ca pe o delicatesă absolută, care, în prezent, se află la mare căutare. Pe piață se vinde la un preț de top de aproximativ 200 de euro pe kilogram de mușchi file - și mult mai mult la o calitate deosebit de ridicată.


 
Vaca Wagyu – tipuri principale
Rasa japoneza de vaci Wagyu este structurata in 3 tipuri principale : Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Poll si Japanese Shorthorn. Cea mai cunoscută carne wagyu este cea Kobe, din prefectura cu acelaşi nume şi care este obţinută exclusiv de la tauri castraţi.

Carnea de vita Wagyu – Beneficii
Beneficiile oferite de carnea de vita Wagyu sunt numeroase. În primul rând, carnea de vită Wagyu este mult mai ofertantă decât altă carne în acizi grași omega 6 și omega 3. Aceștia sunt necesari pentru a ajuta la rezistența sistemului imunitar, vedere, coagularea sângelui, tensiunea arterială etc.
 
Untura de vită Wagyu este caracterizată de aroma untoasă și, de asemenea de aroma de alune de pădure. Este utilizată, în principal, în bucătăria clasică. Poate fi folosită la prepararea plăcintelor cu carne dar și la prăjit, nu face fum.

Sursa: Descoperă.ro
 
loading ...