BANI PENTRU FERTILIZANȚI, MATERIAL SEMINCER ȘI PRODUSE FITOSANITARE

01 feb 2024
Agricultorii vor obține acces la fertilizanți cu preț redus, scutiți de taxa pe valoare adăugată la import și cu posibilitatea de achitare în rate și fără gaj, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Proiectul va avea o acoperire naționala și va aduce beneficii tuturor agricultorilor din Republica Moldova.
 
Republica Moldova va beneficia de un grant din partea Guvernului Japoniei pentru implementarea proiectului „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”. Parlamentul a ratificat, în cadrul ședinței de astăzi, un Acord care prevede asistență financiară nerambursabilă în valoare de 300 milioane de yeni japonezi, ceea ce constituie aproximativ 1,9 milioane de euro. Scopul Acordului este de a  reduce povara fermierilor mici și mijlocii, afectați de consecințele războiului din Ucraina, prin oferirea  unor soluții financiare ieftine la procurarea fertilizanților.
 
Acordul de grant are drept scop facilitarea accesului fermierilor mici și mijlocii la surse financiare ieftine în vederea procurării fertilizanților, materialului semincer, pesticidelor.
 
Instituția responsabilă de implementarea proiectului va fi Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). Agenția va elabora în comun cu partea niponă manualul operațional și procedurile cu privire la termenul contractului de vânzări în rate, procesul de distribuire a fertilizanților, cheltuielile ce urmează a fi suportate de beneficiarii finali ș.a. Grantul va fi oferit până la data de 31 martie 2024, cu posibilitate de extindere a perioadei.
loading ...