Legume de sezon: ce e bine să plantăm în mai
Este perioada ideală pentru semănatul sau transplantarea tomatelor, ardeilor, vinetelor și castraveților în grădinile în aer liber. Aceste culturi au nevoie de temperaturi constante de peste 15°C pentru a se dezvolta corespunzător. Tot acum este momentul pentru semănatul fasolei, dovleceilor, porumbului zaharat, dar și al spanacului de vară și a sfeclei roșii.Dacă nu ați apucat să plantați cartofii în aprilie, începutul lunii mai este ultima șansă pentru această lucrare. În funcție de regiune și altitudine, se pot planta și plante mai sensibile, precum pepenele galben și verde, direct în sol.
Citește și: 10 LUCRĂRI DE EFECTUAT ÎN LUNA MAI LA CULTURA DE LEGUME
Verdețuri și plante aromatice
Luna mai este perfectă și pentru completarea straturilor cu verdețuri aromatice. Pătrunjelul, mărarul, busuiocul, coriandrul, leușteanul și cimbrul pot fi semănate în valuri pentru a asigura o recoltă continuă în lunile următoare. În condiții prielnice, primele frunze pot fi recoltate chiar la sfârșitul lunii iunie.Flori de grădină și arbuști ornamentali
Pentru iubitorii de culoare, mai este luna în care se pot planta flori anuale precum gălbenelele, crăițele, petuniile, dar și flori perene sau bulboase. De asemenea, este un moment potrivit pentru înființarea straturilor de lavandă, salvie decorativă, floarea-soarelui ornamentală sau trandafiri.Fructe și pomi: completarea livezii
Chiar dacă plantările de pomi fructiferi se fac, în general, primăvara devreme sau toamna, în luna mai pot fi plantați arbuști fructiferi la ghiveci – coacăzi, zmeur, mur, afini – atâta timp cât rădăcina nu este expusă direct la plantare. Acestea au nevoie de udare abundentă în primele săptămâni și o zonă semiumbrită până la prindere.Citește și: GHIDUL GRĂDINARULUI. Ce legume și flori se plantează în luna mai?
Sfaturi practice pentru luna mai:
- Udați culturile proaspăt plantate dimineața sau seara, pentru a evita evaporarea rapidă a apei.
- Folosiți mulci natural (paie, rumeguș, frunze uscate) pentru a menține umiditatea în sol și a preveni dezvoltarea buruienilor.
- Respectați distanțele de plantare, pentru a preveni apariția bolilor și a asigura o bună aerisire a plantelor.
- Verificați constant cultura pentru dăunători și interveniți cu soluții prietenoase cu mediul.
Spor la grădinărit!