10 LUCRĂRI DE EFECTUAT ÎN LUNA MAI LA CULTURA DE LEGUME

15 mai 2023
Luna mai presupune un mare volum de muncă și sunt o serie de lucrări în câmp și în solarii care nu suportă amânare. Iată care sunt, pe scurt, cele 10 lucrări legumicole care țin capul de afiș în luna mai:
  1. tratarea răsadurilor împotriva bolilor şi dăunătorilor;
  2. semănatul la varză, conopidă, guliile de toamnă, mărar, castraveţi, pepeni, fasole, dovlecei, dovleacul pentru copt, andive, broccoli, porumb dulce;
  3. în prima decadă, se finalizează plantatul tomatelor de vară, ardeiului şi vinetelor;
  4. realizarea lucrărilor de îngrijire a culturilor din grădină, precum prăşitul, plivitul, udatul, fertilizarea fazială, combaterea bolilor şi dăunătorilor sau completarea golurilor;
  5. la stadiul de 4-5 frunze, se ciupesc vârful castraveţilor pentru stimularea ramificării;
  6. copilirea tomatelor timpurii;
  7. instalarea spalierilor;
  8. recoltarea verdeţurilor şi ridichilor de iarnă;
  9. prăşitul şi bilonatul culturilor de cartofi timpurii şi de vară;
  10. controlul bolilor cu fungicide: mana la ceapă şi usturoi; mana şi septorioza la tomate, mana şi putregaiul bacterian la cartof, alternarioza etc.

Anul acesta, lucrările întârzie cu 2 săptămâni

În ce priveşte înfiinţarea culturilor în spaţii protejate neîncălzite, fermierii constată un decalaj de cel puţin două săptămâni faţă de calendarul normal. Am ajuns aproape în ultima lună a primăverii şi încă nu putem spune că s-a finalizat pe deplin lucrarea de plantat în sere. Cauza principală: temperaturile scăzute. De aceea, foarte puţini cultivatori au avut curajul să planteze. Temperaturile scăzute au întârziat dezvoltarea vegetativă a plantelor.

Teoretic, de la jumătatea lunii martie ar fi trebuit să înceapă să crească temperatura. Nici pe departe... Am avut îngheţ, brumă, cultivatorii au ţinut centralele pornite pentru a nu afecta răsadurile şi culturile legumicole. Iar cei care nu au încălzit serele, vorbesc despre recolte mai târzii.

Sursă: Revista Ferma
 
loading ...