GHIDUL GRĂDINARULUI. Ce legume și flori se plantează în luna mai?

14 apr 2023
Dacă planifici amenajarea unei grădini cu legume și alte plante, este bine să cunoști care sunt perioadele din an când poți planta și ce fel de plante poți sădi în perioada după trecerea înghețului.
 
Până la finalul lunii mai poți planta în grădină plantele de care te poți bucura mai târziu în vară sau în lunile de toamnă.
 
Legumele pe care le poți planta în mai sunt sensibile la frig și o perioadă cu temperaturi scăzute le poate afecta dezvoltarea armonioasă și implicit recolta poate avea de suferit.

Legume care se sădesc în luna mai

Din categoria legumelor, pe care le poți planta în grădină până la final de mai, sunt:
  • răsadurile de roșii;
  • ardei capia, gras sau iute;
  • castraveți;
  • vinete; salată.
Răsadurile de roșii, ardei, castraveți și vinete se păstrează în spații interioare protejate de curenți și de frig. Înainte de mutarea răsadurilor în pământ este bine să le așezi la fereastră, pentru a se aclimatiza mai repede cu temperaturile din exterior. De fiecare dată când aerisești încăperea, curenții de aer din exterior vor trece peste plante, iar în timp răsadurile se vor obișnui cu temperaturile de afară.
 
Alege un spațiu luminos și însorit din grădină, pentru că roșiile, ardeii și vinetele sunt legume care au nevoie de mult soare pentru a obține o recoltă bogată și bine coaptă.
 
Castraveții se pot planta foarte bine lângă sau printre răsadurile de roșii. Aceștia nu au nevoie de îngrijire specială, doar de apă și de căldură. Doar dacă este cazul poți trata castraveții cu soluții antifungice pentru boli și dăunători.
 
Toate răsadurile de legume se mută într-un loc permanent din grădină în luna mai, atunci când temperaturile depășesc 15 grade. La final, după plantare, este nevoie de udarea răsadurilor dacă perioada este secetoasă.
Udarea se rărește după ce plantele încep să crească, dar în zilele secetoase de vară este bine să uzi zilnic recolta de legume cu o cantitate moderată de apă. Legumele care au fost plantate în luna mai o să facă rod în lunile de vară și în septembrie

Ce flori se plantează în luna mai?

Dacă te întrebi ce plante poți planta primăvara, în luna mai, află că este vremea să plantezi flori ornamentale și parfumate precum:
  • Crini;
  • Gladiole;
  • Flori de piatră;
  • Margarete.


Foarte îndrăgit de grădinari este crinul, datorită parfumului îmbietor, dar și pentru frumusețea florilor. Sunt plante perene, se cultivă din bulbi și au o multitudine de culori, însă cel mai întâlnit este crinul alb imperial. Crinii sunt ușor de întreținut și rezistenți, oferind eleganță și un parfum inedit în tot sezonul cald, atunci când sunt înfloriți.

Citește și: CÂND SE PLANTEAZĂ GLADIOLELE?
 
Bulbii de gladiole se plantează și ei tot în luna mai și înfloresc în lunile de vară. Sunt flori spectaculoase datorită culorilor inedite și rafinamentului pe care îl exprimă. Gladiolele se potrivesc bine lângă crini, pentru că ambele plante inspiră eleganță și perfecțiune prin statura lor fermă cu frunze drepte și bine definite și flori cu petale mari care sunt foarte vizibile de la distanță.
 
Florile de piatră sunt plante ornamentale foarte rezistente, pe care le poți planta în luna mai. Se adaptează ușor la orice tip de sol, astfel încât întreținerea florilor nu necesită un efort consistent. Aceste flori se remarcă prin cromatică pentru că variantele de culori sunt diversificate: nuanțe de roșu, roz, portocaliu, violet, galben, alb.
 
Margaretele se pot cultiva și ele primăvara, în luna mai, după ce nu mai există pericol de îngheț iar temperatura este de aproximativ 15-16 grade Celsius. Aceste flori au un aspect delicat și sunt foarte populare deoarece se potrivesc în grădină lângă alte flori colorate.
 
Sursa: gradinamax.ro
 
 
loading ...