GHIDUL COMPLET PENTRU PREGĂTIREA RĂSADNIȚELOR: Sol, compost și îngrijire

29 jan 2025
Pământul propice pentru răsadnițe este, de fapt, un amestec dintre mai multe tipuri de pământ. Fiecare cultură are cerințe specifice în ceea ce privește tipul de pământ pe care se dezvoltă cel mai bine. Sursa de încălzire a răsadnițelor este formată din materiale organice care, în procesul de fermentare și descompunere, eliberează căldură. Este vorba despre biocombustibil. Principalul material folosit ca biocombustibil este gunoiul de grajd de cabaline, bovine, ovine și porcine.
 
Totodată, pământul care urmează să fie așezat în răsadniță trebuie dezinfectat chimic pentru prevenirea apariției bolilor.

Citiți și: SUBSTRATURI PENTRU RĂSADURI: Cum le pregătim în funcție de cultură
 

Ce tip de pământ folosim pentru răsaduri

Pentru răsadnițe se folosesc diverse amestecuri de pământ - pământ de țelină (obținut din stratul superficial al solului), pământ de grădină, mraniță, pământ de frunze, compost.
 
La pregătirea amestecurilor de pământ folosite în răsadnițe se mai utilizează și nisipul de râu și diverse forme de compost. Amestecurile diferă în funcție de cultură. Astfel, pentru tomate, la semănat, pământul ideal de răsadnițe este format din 50% mraniță, 25% pământ de țelină și 25% nisip.
 
La pregătirea amestecurilor de pământ se adaugă 3 kg azotat de amoniu, 5 kg de superfosfat și 1 kg sare potasică la fiecare metru cub de amestec. În răsadnițe se așază pământ:
  • 5 cm în răsadnițe pentru ghivece nutritive;
  • 12 -15 cm în răsadnițe pentru semănat des;
  • 15-18 cm în răsadnițele în care se repică sau în care plantele rămân până la plantare la locul definitiv.

Citiți și: PRODUCEREA RĂSADURILOR ÎN SERĂ: Substraturi, Semănatul în palete
 

Răsaduri de legume: operațiuni de îngrijire

După semănare urmează îngrijirea răsadurilor astfel încât să obținem plante sănătoase, care să ne ofere legume de calitate. Pentru a asigura condiții optime pentru plantare răsaduri, udatul, temperatura, umiditatea și fertilizarea sunt factori importanți.
 
Pentru udat se folosește apă curată la temperatura pământului (18-20 grade C). Cantitatea de apă folosită pentru udare depinde de caracteristicile amestecului de pământ și de vârsta răsadului.
 
În prima faza de creștere este nevoie de o cantitate mai mică de apă: este suficientă o udare o dată sau de două ori pe săptămână cu cantități de apă cuprinse între 2 și 5 l/m2. Udatul se face în orele mai călduroase ale zilei. Mai târziu, cerințele lor față de apă sunt mai ridicate și este nevoie de cantități mai mari de apă, 8-10 l/m2, și de udări mai frecvente.
 

Temperatura și umiditatea

Temperatura și umiditatea necesare pentru dezvoltarea plantelor depind de fiecare cultură în parte. Spre exemplu, pentru tomate, temperatura de la semănat la răsărire ar trebui să fie cuprinsă între 23 și 25 de grade Celsius, temperatura după săptămâna I după răsărit ar trebui să fie cuprinsă între 12 și 14 grade Celsius, iar cea de la repicat până la călire de 14-16 grade Celsius. În ceea ce privește umiditatea, la tomate valoarea ideală este de 50-60%.
 
Ca regulă generală, temperatura trebuie să fie mai ridicată în perioada dintre semănat și răsărit, iar umiditatea trebuie să fie mai mare la legumele cu un conținut ridicat de apă - castraveți, de exemplu, care au nevoie de o umiditate de 80-90%.
 
loading ...