GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

16 mai 2022
Prețul grâului s-a majorat semnificativ pe piețele internaționale după ce India a interzis exportul cerealelor de bază, relatează BBC. Indicele de referință al grâului a crescut cu până la 5,9% la Chicago, fiind cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, transmite Agromedia, cu referire la Digi24.ro.

India a anunţat sâmbătă că interzice exporturile de grâu, la numai câteva zile după ce preconiza un nivel record al livrărilor anul acesta de 10 milioane de tone de grâu.

Interzicerea exporturilor vine în contextul în care un val de căldură a afectat culturile de grâu din India, ducând prețurile interne la un nivel record. Achizitorii internaţionali contau pe exporturile din India, al doilea mare producător de grâu din lume.

În acest an, prețul grâului a crescut cu aproximativ 60% pe piețele mondiale.

Guvernul indian a declarat că va permite în continuare exporturile susținute de scrisori de credit care au fost deja emise și către țările care solicită livrări "pentru a-și acoperi nevoile de securitate alimentară".

De asemenea, oficialii guvernamentali au declarat că interdicția nu este permanentă și că ar putea fi revizuită.

Cu toate acestea, decizia a fost criticată de miniștrii agriculturii din cadrul Grupului celor șapte națiuni (G7), reuniți în Germania.

Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza, a declarat ministrul german al alimentației și agriculturii, Cem Ozdemir.

G7 este o organizație formată din cele mai mari șapte economii avansate din lume, care domină comerțul global și sistemul financiar internațional. Acestea sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Deși India este al doilea mare producător de grâu din lume, nu a fost până acum un exportator important, deoarece cea mai mare parte a recoltei sale este vândută pe piețele interne.

Însă exporturile de grâu ale Ucrainei s-au prăbușit după invazia rusă, iar în condițiile în care seceta și inundațiile amenință culturile altor producători importanți, traderii se așteptau ca livrările din India să compenseze o parte din deficit.

Prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nou record în martie, după ce războiul din Ucraina a provocat un "salt uriaș", potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care conflictul a întrerupt livrările de la cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea-soarelui - Ucraina - ceea ce înseamnă că și costurile altor produse au urcat. Țara este, de asemenea, un producător important de cereale, precum porumbul și grâul, al căror preț a crescut brusc și el.

ONU a declarat că prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în aprilie, dar rămân cu aproape 30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Creșterea prețurilor la alimente, împreună cu o creștere bruscă a costului energiei, au dus la creșterea inflației în întreaga lume.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

CEREALELE CÂȘTIGĂ DIN NOU ÎN PREȚ. Și prețul rapiței a urcat. Rusia prognozează recolte record de grâu

29 jun 2022

PREȚURILE CEREALELOR SCAD DRAMATIC. Lucrurile merg și mai rău în cazul rapiței

24 jun 2022

DEBLOCAREA EXPORTULUI DE GRÂU – DISCUTATĂ LA URMĂTOAREA ȘEDINȚĂ CSE

23 jun 2022

PREȚURILE RAPIȚEI S-AU MICȘORAT SEMNIFICATIV. Motivele, AICI

22 jun 2022

CE URMEAZĂ PENTRU PREȚURILE CEREALELOR? La ce să ne așteptăm în noul sezon?

21 jun 2022
Știri recomandate

„CORIDOR VERDE” PENTRU CEREALELE DIN UCRAINA, PRIN SATUL PALANCA

15 jun 2022

UCRAINA ÎȘI RESTABILEȘTE CU SUCCES EXPORTUL DE PRODUSE LACTATE. În mai, a exportat cu 59% mai mult unt decât în aprilie

15 jun 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD

India a interzis exportul de cereale

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

loading ...