GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

16 mai 2022
Prețul grâului s-a majorat semnificativ pe piețele internaționale după ce India a interzis exportul cerealelor de bază, relatează BBC. Indicele de referință al grâului a crescut cu până la 5,9% la Chicago, fiind cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, transmite Agromedia, cu referire la Digi24.ro.

India a anunţat sâmbătă că interzice exporturile de grâu, la numai câteva zile după ce preconiza un nivel record al livrărilor anul acesta de 10 milioane de tone de grâu.

Interzicerea exporturilor vine în contextul în care un val de căldură a afectat culturile de grâu din India, ducând prețurile interne la un nivel record. Achizitorii internaţionali contau pe exporturile din India, al doilea mare producător de grâu din lume.

În acest an, prețul grâului a crescut cu aproximativ 60% pe piețele mondiale.

Guvernul indian a declarat că va permite în continuare exporturile susținute de scrisori de credit care au fost deja emise și către țările care solicită livrări "pentru a-și acoperi nevoile de securitate alimentară".

De asemenea, oficialii guvernamentali au declarat că interdicția nu este permanentă și că ar putea fi revizuită.

Cu toate acestea, decizia a fost criticată de miniștrii agriculturii din cadrul Grupului celor șapte națiuni (G7), reuniți în Germania.

Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza, a declarat ministrul german al alimentației și agriculturii, Cem Ozdemir.

G7 este o organizație formată din cele mai mari șapte economii avansate din lume, care domină comerțul global și sistemul financiar internațional. Acestea sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Deși India este al doilea mare producător de grâu din lume, nu a fost până acum un exportator important, deoarece cea mai mare parte a recoltei sale este vândută pe piețele interne.

Însă exporturile de grâu ale Ucrainei s-au prăbușit după invazia rusă, iar în condițiile în care seceta și inundațiile amenință culturile altor producători importanți, traderii se așteptau ca livrările din India să compenseze o parte din deficit.

Prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nou record în martie, după ce războiul din Ucraina a provocat un "salt uriaș", potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care conflictul a întrerupt livrările de la cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea-soarelui - Ucraina - ceea ce înseamnă că și costurile altor produse au urcat. Țara este, de asemenea, un producător important de cereale, precum porumbul și grâul, al căror preț a crescut brusc și el.

ONU a declarat că prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în aprilie, dar rămân cu aproape 30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Creșterea prețurilor la alimente, împreună cu o creștere bruscă a costului energiei, au dus la creșterea inflației în întreaga lume.
 

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD

India a interzis exportul de cereale

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

loading ...