Piața cerealelor traversează zile tensionate, cu noi scăderi de preț la începutul săptămânii. Pe fondul precipitațiilor în zonele afectate de secetă din SUA, cotațiile grâului și porumbului au ajuns la noi minime, însă specialiștii avertizează că situația s-ar putea schimba rapid dacă seceta din regiunea Mării Negre și din China se va agrava, scrie Agrointel.
Prețurile grâului sunt în prezent sub presiune, dar analiștii susțin că eventuala deteriorare a condițiilor de cultură ar putea declanșa o explozie bruscă a cotațiilor.
Luni, contractul de grâu Euronext cu livrare în mai 2025 se tranzacționa la 207,50 euro/tonă, o scădere de -1,75 euro/tonă, iar contractul din septembrie a coborât la 207 euro/tonă, cu o pierdere de -2,75 euro/tonă. Prețurile porumbului au urmat același trend descendent: contractul din iunie a scăzut la 202 euro/tonă, iar cel din noiembrie la 203,25 euro/tonă.
În Franța, agenția FranceAgriMer a redus ratingul de calitate pentru recolta de grâu moale 2024/25, deși procentul de 74% în stare bună spre excelentă rămâne peste nivelul de 63% înregistrat anul trecut. În același timp, plantarea porumbului avansează rapid, 50% din suprafețele planificate fiind deja însămânțate.
Situația din Ucraina indică întârzieri semnificative în campania de primăvară, cu peste 2,1 milioane de hectare semănate, cu 17% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, din cauza vremii neobișnuit de reci.
În Germania, prognozele sunt mai optimiste: producția de grâu este estimată la 21,41 milioane de tone, cu aproape 15,7% mai mult decât anul anterior, grație ploilor recente.
În paralel, sistemul european MARS a revizuit în creștere randamentele estimate pentru grâu și orz, semnalând perspective agricole solide pentru 2025.
În ceea ce privește semințele oleaginoase, optimismul de săptămâna trecută nu s-a menținut. Lipsa progreselor în negocierile comerciale dintre China și SUA, coroborată cu exporturile ridicate de soia din Brazilia, a pus presiune suplimentară pe piață. Totodată, în Argentina, seceta amenință să întârzie și mai mult recolta de soia.
În ciuda scăderilor actuale, analiștii rămân prudenți, avertizând că piața cerealelor rămâne vulnerabilă la evoluțiile meteorologice și geopolitice din principalele regiuni agricole ale lumii.