FLUXUL DE MĂRFURI ÎN PORTURILE DUNĂRENE S-A REDUS. Grâul câștigă puțin în preț

20 nov 2023
Restabilirea exporturilor prin porturile de la Marea Neagră reduce fluxul de mărfuri prin porturile dunărene. La 15 noiembrie, exportul total prin porturile dunărene se ridica la 916 mii tone, iar prin porturile Mării Negre - 1,226 milioane tone, precizează experții, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.

Potrivit presei ucraiene, piața mondială așteaptă confirmarea faptului că Ucraina și-a reluat activitatea de export cu nave de dimensiuni mari, ceea ce va determina cât din fluxul de mărfuri din Ucraina va rămâne pentru logistica europeană pe uscat.
 
Tarifele de transport feroviar și rutier în Europa au început deja să scadă, adaugă experții.
 
Potrivit analiştilor, preţurile la porumb s-au stabilizat în porturile ucrainene. Porumbul este comercializat la niveluri de 142-147 dolari pe tonă în direcția porturilor de la Marea Neagră.
 
Pe piețele de la granița de vest a Ucrainei, porumbul poate fi vândut la un preț de 135 € până la 150 € FCA, încărcat într-un tren european la granița cu Ungaria, Slovacia și România.
 
Pe piața italiană, porumbul este vândut la un preț de 223 USD CIF pe coasta de est a Italiei. Porumbul livrat pe drum și feroviar în Italia este comercializat la un preț de 210-220 EUR.
 
În același timp, prețurile grâului continuă să crească. În porturile DAP Odesa / Pivdenny / Chornomorsk este tranzacționat în intervalul de la 157 USD la 160 USD, în funcție de calitate și timpul de livrare.
 
Agenția de presă Interfax-Ucraina a transmis vineri, citând un înalt oficial guvernamental, că proximativ 151 de nave au folosit noul coridor de transport maritim al Ucrainei la Marea Neagră, de când a fost înființat în august. Un total de 4,4 milioane tone de marfă, inclusiv 3,2 milioane tone de cereale, au fost transportate prin coridor, a declarat Yuriy Vaskov, ministrul adjunct pentru renovare și infrastructură. Vaskov a spus că, în prezent, se încarcă 30 de nave în porturile ucrainene. Acestea au inclus 22 de nave care ar transportă 700.000 tone de cereale și opt nave care pregătesc 500.000 tone cu alte mărfuri.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...