ÎNGRĂȘĂMÂNTUL MINERAL DEVINE UN LUX – FERMIERII SUNT ÎNGRIJORAȚI

04 mai 2022
Prețurile la îngrășăminte sunt extrem de mari și vor rămâne sus încă un timp. Industria îngrășămintelor înregistrează profituri considerabile, iar costurile pentru îngrășăminte reprezintă cea mai mare parte din cheltuielile fermierilor. Un studiu realizat de Rabobank a analizat cum ar putea continua piața îngrășămintelor, transmite AGROMEDIA, cu referire la AGRARHEUTE.com.

Războiul Rusiei în Ucraina și sancțiunile ulterioare au rupt piețele globale de îngrășămintele rusești și ucrainene cu azot (N) și potasiu (K). Acest lucru a dus la un dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă. În același timp, lipsa aprovizionării globale de N și K a dus la creșterea puternică a prețurilor la îngrășăminte și la instabilitatea acestora, spun analiștii Rabobank.

În primele două luni ale anului 2022, părea chiar că prețurile la azot ar scădea. În schimb, prețurile potasiului nu au scăzut la începutul anului 2022. Aceasta din două motive. În primul rând, piața de potasiu este deservită de foarte puține companii care vând direct importatorilor și astfel au control maxim asupra dinamicii prețurilor.

În al doilea rând, exporturile combinate de potasiu ale Rusiei și Bielorusiei reprezintă 40% din totalul exporturilor mondiale, iar Bielorusia  a fost, de asemenea, sancționată încă de anul trecut, ca răspuns la reprimarea protestelor. Prețurile la îngrășăminte s-au triplat încă în a doua jumătate a anului 2021.

Structura mai fragmentată a producătorilor mondiali de azot și ponderea relativ mică a Rusiei și Ucrainei în producția mondială de uree (7%) și exporturile (17%) oferă oportunități pieței globale de azot de a atenua pierderea aprovizionării rusești și ucrainene. China are capacități de producție considerabile care, cu siguranță, pot avea un impact asupra pieței. Până acum, totuși, producția chineză a fost interzisă pentru export. Guvernul chinez a restricționat exporturile de N pentru a asigura aprovizionarea internă adecvată.

Furnizarea de potasiu și fosfat este pusă în comun într-un grup foarte mic de furnizori, iar prețurile sunt stabilite prin negocieri bilaterale, deoarece nu există o piață centrală și transparentă. Industria azotului este mai fragmentată, dar nici aici nu există o piață centrală. Dacă prețurile îngrășămintelor cresc la un nivel care depășește profiturile, fermierii vor fi nevoiți să reducă ratele de aplicare a îngrășămintelor, ceea ce va avea ca rezultat randamente mai mici.

În funcție de cultură, îngrășămintele reprezintă 10, până la 20% din costurile de intrare ale unei gospodării agricole, a declarat Robert Fox, directorul CoBank american, pentru portalul agricol american DTN. Prețurile mai mari ale cerealelor vor compensa o parte din cheltuielile mai mari din acest an, deși acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la structura costurilor viitoare (dacă prețurile la cereale scad). Cu toate acestea, este posibil ca prețurile mai mari la grâu, porumb și soia să depășească creșterea costurilor inputurilor pentru sezonul de vegetație 2022, consideră managerul băncii.

Dacă prețurile la îngrășăminte se dublează și, de asemenea, prețurile la cereale se dublează, fermierii ar fi în continuare bine”, a spus Fox pentru DTN.

Totuși, el subliniază și creșterea semnificativă a celorlalte prețuri pentru resursele de exploatare. Sunt prețurile pentru tehnică, semințe, erbicide și combustibil.

Toate aceste lucruri devin drastic mai scumpe. Acest lucru va eroda profiturile pe care le-am aștepta în mod normal de la prețurile atât de mari ale cerealelor.

Economiștii de la Universitatea din Illinois estimează venituri de 276 USD pe acru (682 USD pe hectar) pentru porumbul cultivat în fermele cu randament ridicat din centrul Illinois și 199 USD pe acru (491 USD pe hectar) pentru boabele de soia. Fox a spus că este optimist cu prudență în ceea ce privește profitabilitatea fermierilor în 2022. Cu toate acestea, bancherul este îngrijorat cu privire la evoluțiile viitoare. Deoarece este probabil ca volatilitatea pieței de mărfuri să continue și este puțin probabil ca prețurile inputurilor să scadă, acesta este o nouă paradigmă, conform lui Fox.

Cea care are de câștigat din toată această situație este industria îngrășămintelor. Aici se înregistrează profituri record la nivel mondial. Prețurile ridicate aduc mulți bani producătorilor, în pofida faptului că și costurile de producție sunt foarte mari. Prețurile îngrășămintelor la nivel mondial sunt la un nivel nemaivăzut de la criza financiară din 2008. În Europa, prețurile sunt adesea chiar mai mari.

Sursa: AGRARHEUTE.com
loading ...