MAJORITATEA PRODUCĂTORILOR DE ÎNGRĂȘĂMINTE MINERALE DIN UCRAINA ȘI-AU STOPAT ACTIVITATEA. Scurgere de amoniac la una din fabrici

28 mar 2022
Aproape toate unitățile de producție a îngrășămintelor minerale din Ucraina au fost închise din cauza ostilităților și a lipsei de materie primă, transmite AGROMEDIA, cu referire la  GMK.CENTER.

Războiul reprezintă o mare amenințare pentru producătorii de îngrășăminte, deoarece aceste fabrici lucrează cu materiale explozive și toxice. Mulți producători ucraineni de îngrășăminte sunt în apropierea zonelor unde au loc explozii și bombardamente.

Fabrica Sumykhimprom a fost bombardată, iar, în consecință, a avut loc o scurgere de amoniac. Asociația Severodonețk „Azot” (15,3% din instalațiile de producție a îngrășămintelor cu azot din Ucraina) se află pe linia de foc în apropierea unor teritorii necontrolate și nu funcționează. Fabrica portuară Odesa (14,4% din capacitatea de îngrășăminte cu azot) a fost oprită la începutul războiului. Rivneazot este situat într-o zonă potențial periculoasă unde sunt posibile atacuri cu rachete.

Capacitățile producătorilor ucraineni permit satisfacerea pe deplin a nevoilor pieței interne de îngrășăminte cu azot. Dar centrul GMC estimează că majoritatea capacităților de îngrășăminte au fost deja suspendate atât din cauza pericolului producerii unei tragedii, cât și a problemelor legate de aprovizionarea cu materii prime. Reluarea producției va depinde de momentul încheierii războiului și de natura pagubelor.

În același timp, producția de îngrășăminte complexe este subdezvoltată în Ucraina. În 2021, în țara vecină au fost importate 1,9 milioane de tone de îngrășăminte complexe. Cea mai mare sursă de import este Bielorusia (617 mii tone). Aceasta asigură 32,1% din totalul importurilor de îngrășăminte complexe. Deci, Ucraina va trebui să găsească surse alternative de importuri pentru a le înlocui pe cele din Bielorusia.

În data de 12 martie 2022, Ucraina a introdus interdicția exportului de îngrășăminte pentru a menține echilibrul pieței în timpul războiului. În anul 2021, aproape 45% din exporturile ucrainene de îngrășăminte cu azot au fost în UE. Cei mai mari importatori de îngrășăminte ucrainene cu azot au fost România (190 mii tone), Italia (138 mii tone), Franța (104 mii tone), Ungaria (88 mii tone) , Spania (56 mii tone), Bulgaria (50 mii tone), Polonia (40 mii tone). Astfel, țările UE vor avea nevoie de îngrășăminte cu azot din alte surse.
loading ...