SCAD PREȚURILE PE PIAȚA MONDIALĂ A ÎNGRĂȘĂMINTELOR. Cât costă ureea?

27 mar 2024
Prețul ureei este în scădere pe pieţele importante de tranzacționare, cu marje semnificative, mai ales pentru luna aprilie. Prețurile pentru îngrășămintele cu fosfor sunt, de asemenea, sub presiune, scrie Revista Ferma.

Chiar dacă preţurile finale se menţin încă stabile, piața globală este deja în scădere semnificativă. Reducerile de prețuri de pe piața mondială a îngrășămintelor sunt de așteptat să ajungă pe piața locală în aprilie. Această scădere vine pe fondul cererii reduse. La culturile de iarnă fertilizarea de primăvară în emisfera nordică a fost deja finalizată, iar cererea fermierilor și a comercianților este în limitată.
 
La sfârșitul lunii martie, prețurile de pe piața spot pentru uree în porturile de import germane erau puțin sub 460 euro/tonă, la fel ca la începutul lunii și cu aproape 20 de euro mai mică decât în februarie. Pe piața mondială, prețul ureei este în scădere, mai ales pentru livrările din aprilie.  De exemplu, în porturile de export din Orientul Mijlociu, ureea se vinde la 322 dolari/tonă, cu aproximativ 40 dolari/tonă sub preţul din martie. O situația este similară regăsim şi în Egipt, unde ureea era 365 dolari/tonă în martie și doar 325 dolari/tonă pentru livrările din aprilie.
 
Scăderea prețurilor la uree poate fi legat şi de licitarea unei cantităţi importante de uree de către India. Potrivit estimărilor comercianților și analiștilor, India ar putea cumpăra cca. 750 mii de tone la finalul lunii martie. Prețul așteptat pentru licitația din India a fost recent de 340 USD pe tonă (FOB Orientul Mijlociu). Cu toate acestea, în opinia multor observatori, acest preț ar putea fi semnificativ mai mic, ceea ce ar pune din nou o presiune masivă asupra prețurilor azotului la nivel mondial.
 
În Europa, prețurile de import pentru azotatul de amoniu și azotatul de amoniu lichid (KAS) sunt, de asemenea, supuse unei presiuni considerabile.
 
Aparent, cererea este redusă, iar potențialii cumpărători preferă să aștepte și să vadă cât de mult preţul ureei ar putea trage în jos celelalte îngrășăminte cu azot, apreciază observatorii pieţei.
 
Producătorii ruși de azotat de amoniu au stocuri din ce în ce mai mari, deoarece Europa nu cumpără aproape deloc, iar Brazilia şi-a redus considerabil comenzile. Acestă situaţie crește și mai mult presiunea asupra prețurilor europene ale îngrăşămintelor cu azot.
 
Se pregătesc de scădere şi îngrăţămintele cu fosfor. Se pare că prețurile globale la îngrășămintele cu fosfor scad după ce cel mai mare exportator de DAP din lume – China, și-a reluat exporturile. Prețul DAP s-au prăbușit recent și în SUA, ceea ce înseamnă că prețurile din Europa vor urma în curând acelaşi curs în scădere.
 
Corecţii în jos pentru preţul îngrăşămintelor au fost deja raportate în Franţa, în timp ce pe piaţa germană acest lucru este probabil să se întâmple în aprilie.
 
 
loading ...