VARA ANULUI 2021, CEA MAI CĂLDUROASĂ DIN ULTIMII 10 ANI. Ce temperaturi s-au înregistrat în R. Moldova

08 sep 2021
Europa a avut parte în acest an de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent. Temperaturile au depăşit uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, au anunţat oameni de ştiinţă din cadrul serviciului Copernicus al Uniunii Europene, relatează AGROMEDIA cu referire la tvrmoldova.md.

În urma analizei temperaturii medii din ultimii 10 ani înregistrate în țările europene, Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) a constatat că media temperaturii la suprafaţa solului din lunile iunie-august s-a situat cu aproape 1 grad Celsius peste media din 1991-2020. Astfel vara anului 2021 a devenit cea mai călduroasă din acest set de date.

Temperatura din perioada verii 2021 marchează cel mai recent punct de referinţă în cadrul unei tendinţe de încălzire la nivel global pe termen lung, în contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră schimbă clima planetei.

Media temperaturii în cele mai călduroase veri anterioare, și anume din anul 2010 şi 2018, a fost cu 0,1 grade Celsius mai scăzută.

În urma datelor comunicate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat referitor la condiţiile meteorologice şi agrometeorologice din anul 2020 - 2021, Republica Moldova a fost caracterizată de un regim termic înalt şi cu cantitatea anuală de precipitaţii în limitele normei. Temperatura medie anuală a aerului a constituit în teritoriu între +10,7 și +13,1 grade Сelsius, depăşind norma cu 2,6-3,7 grade Сelsius. Acest rezultat este semnalat pentru prima dată din toată perioadă de observaţii.

Conform datelor stației meteorologice din Chişinău pentru perioada de observaţii din ultimii 126 ani, temperatura medie anuală a aerului a constituit +12,7 grade Сelsius (cu 3,2 grade Сelsius mai ridicată faţă de normă) şi s-a plasat pe locul 1 în şirul anilor cu temperaturi medii anuale ridicate.

Temperatura maximă absolută a aerului pe an a atins +38 grade Сelsius în luna august, stația meteorologică Tiraspol, Ştefan-Vodă

În Europa, august 2021 a fost aproape de media din 1991-2020, însă a prezentat condiţii contrastante pe întregul continent. Acestea au inclus temperaturi maxime record în ţările mediteraneene, valori mai ridicate decât media în est şi, în general, temperaturi sub medie în nord.

„La nivel global, luna august 2021 a fost, împreună cu august 2017, cea de-a treia cea mai călduroasă înregistrată până acum, cu puţin peste 0,3 grade Celsius mai "fierbinte" decât media din 1991-2020.” se precizează într-un comunicat oferit de Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice.

Înregistrările Copernicus datează din 1950, însă sunt supuse unor verificări încrucişate cu alte seturi de date care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.


 
loading ...