AU FOST DEPISTATE FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ ȘI RABIE LA PĂSĂRI ȘI ANIMALE DOMESTICE

04 jan 2024
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează că pe teritoriul Republicii Moldova  au fost înregistrate:
 
  • 15 focare de influență aviară înalt patogenă (H5N1) la fauna sălbatică;
  • 10 focare de influența aviară înalt patogenă (H5N1) la păsările din exploatațiile nonprofesionale;
 
A fost întrunită, în regim de urgență, Comisia Antipiezootică Excepțională care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii Guvernului pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare. Astfel, au fost instituite zone de protecție de 3km și  zone de supraveghere de 10km.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, anunțarea imediată a personalului veterinar.
 
De asemenea, un focar de rabie a fost depistat la o bovină la Rezina și la o vulpe roșie sălbatică la Edineț. Cadavrele animalelor afectate au fost distruse prin incinerare și resturile rezultate în urma incinerării au fost înhumate. Sunt întreprinse activități de control și de eradicare a focarelor de boală.
 
loading ...