AU TRECUT ÎNGHEȚURILE, DAR VINE GRINDINA! Este pregătit Serviciu Antigrindină să facă față intemperiei?

13 mai 2022
Astăzi, în jurul orei 10, Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică.

Potrivit SMS, intervalul de acţiune a prognozelor este 13.05.2022, ora 14-23. Se prevăd descărcări electrice, izolat cu averse puternice (15-25 l/m2) și grindină, însoțite de vijelie de până la 15-20 m/s.

Potrivit unui articol, plasat acum 3 zile, pe site-ul noi.md, din cauza războiului din Ucraina, ar putea apărea un decalaj periculos în scutul anti-grindină al Moldovei. De anul trecut, în țară au rămas 2.800 de rachete. Autoritățile speră că acestea vor fi suficiente pentru a proteja terenurile agricole până când se va găsi o modalitate de a completa stocurile de rachete anti-grindină, se mai menționează în articol.

Pregătirea pentru noul sezon al punctului de rachete situat în apropierea orașului Călărași a început pe 1 aprilie. Unitatea are la dispoziție două lansatoare de fabricație sovietică. Ambele au fost instalate pe o platformă specială și reparate. Potrivit personalului punctului, stocul de rachete în acest an este mai mic. Sezonul lucrărilor anti-grindină în Moldova a început acum două săptămâni. Primele lansări au fost făcute pe 23 și 25 aprilie, în centrul țării. Obuzele lansate fac parte din stocurile rămase de anul trecut. Din cauza războiului din Ucraina, au apărut dificultăți în furnizarea de rachete anti-grindină, acestea erau achiziționate din Bulgaria și Federația Rusă.

Desigur, evenimentele care au loc creează mari probleme pentru noi. Mijloacele anti-grindină au un caracter specializat, cu dublu scop. Acestea sînt mijloace strategice - în acest caz este prevăzută o procedură specială de achiziție și, în special, de transport, a menționat ministerul de profil.

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, speră că va fi găsită cât mai curând o soluție la această problemă.

În prezent în depozite există aproximativ 2.800 de rachete. Sperăm că acest lucru va fi suficient pentru prima perioadă. Am solicitat oferte de aprovizionare și sperăm că ne vom încadra în timpul pe care îl avem la dispoziție, a spus ministrul.

Serviciul anti-grindină are 132 de puncte de operare, protejează aproximativ 1 milion 670 mii hectare de teren agricol, adică aproape 70 la sută din teritoriul țării. Potențialul este mult mai mare. 18 puncte de rachete sunt amplasate în raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Hâncești și Șoldănești, principalul motiv fiind lipsa finanțării. Pentru a angaja tot personalul necesar pentru aceste puncte, sunt necesare mijloace financiare pentru plata salariilor – este vorba despre aproape 7 milioane de lei pe an. Cu toate acestea, nu există încă progrese în această problemă. Miniștrii de profil din ultimii ani dădeau un singur răspuns la întrebarea când vor fi alocați banii.

Noi vrem. Totul depinde de disponibilitatea resurselor financiare. De îndată ce vom găsi fondurile necesare, aceste puncte vor fi deschise. Șapte dintre ele sînt deja echipate. Rămâne să găsim bani și să angajăm personalul necesar pentru a lucra. Perioada exactă încă nu se cunoaște, a spus Viorel Gherciu.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din cauza ploilor și grindinei de anul trecut, fermierii moldoveni au suferit pierderi de aproape jumătate de miliard de lei.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022
Știri recomandate

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022

EGIPTUL, INTERESAT DE PRODUSELE MOLDOVENEȘTI: porumb, grâu, semințe de floarea soarelui, ulei, fructe uscate, fructe proaspete

19 mai 2022

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022

HIBRIZII DE CEREALE DAU MAI PUȚINĂ MIERE. Apicultor: „Rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere”

17 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

AU TRECUT ÎNGHEȚURILE, DAR VINE GRINDINA! Este pregătit Serviciu Antigrindină să facă față intemperiei?

AU TRECUT ÎNGHEȚURILE, DAR VINE GRINDINA! Este pregătit Serviciu Antigrindină să facă față intemperiei?

AU TRECUT ÎNGHEȚURILE, DAR VINE GRINDINA! Este pregătit Serviciu Antigrindină să facă față intemperiei?

loading ...