Bășicarea frunzelor la piersic este probabil una din cele mai cunoscute boli. Totuşi, puţini sunt cei care ştiu că bășicarea frunzelor la piersic, cu toate că este foarte virulentă, poate fi combătută foarte uşor. Bășicarea frunzelor poate să apară la piersic, nectarin, cais şi migdal.
Simptome la nivelul frunzelor
Bășicarea frunzelor, se instalează, în general, pe frunzele aflate în creştere, crengile tinere şi chiar pe fructe. Odată ce frunzele piersicului au ajuns la maturitate, la dimensiunea normală acestea nu mai sunt susceptibile atacului ciupercii. Din acest motiv, tratamentele din primăvară sunt cele care elimină orice apariţie a bolii, capabilă să aducă prejudicii recoltei anului în curs.
Primele simptome apar vremelnic, în perioada înfloritului sau imediat după. Frunzele infectate, chiar dacă nu sunt complet dezvoltate, în locul unde este infecţia prind o culoare roşiatică. La o privire atentă, se va putea observa cum frunzuliţa infectată începe să se gofreze, începând cu locul în care, a prins culoarea roşiatică.
Boala progresează odată cu creşterea frunzei. La început, culoarea frunzelor infestate cu bășicarea frunzelor va fi roşiatică, purpurie. Pe măsură ce infecția progresează, frunzele afectate devin cenușii cu aspect pulverulent. La scurt timp, aceste frunze devin galbene sau maro și cad.
Simptome la nivelul lăstarilor
În mod normal, într-o livadă în care se fac anual tăieri şi curăţiri ale ramurilor bătrâne, infecţia lăstarilor este puţin probabilă. Totuşi, în livezile în care nu se fac stropiri la timp şi nici măcar curăţiri la nivelul coroanei, infecţia la nivelul crengilor devine sistemică. Scoarţa crengilor cu infecţie sistemică are un aspect negricios. Din aceste crengi infestate se vor dezvolta lăstari tineri gata infestaţi. Lăstarii infestaţi cu bășicarea frunzelor vor avea aspect de lăstar umflat şi turtit. De obicei, aceşti lăstari vor rămâne cu frunze deformate, uscate în vârfurile lor. Lăstarii înfestaţi vor fi uşor distruşi de frigurile din timpul iernii.
Simptome la nivelul fructelor
Simptome la nivelul fructelor apar mai greu. Printre simptomele de infecţie putem să enumerăm crăparea fructelor şi căderea lor prematură.
Factorii climatici favorizanţi
Bășicarea frunzelor este favorizată de vremea umedă şi răcoroasă. Ascosporii au capacitatea să germineze începând cu 5°C şi până la 37°C. Deci, infecţia cu bășicarea frunzelor, se poate produce în întreaga perioadă în care piersicii emit noi lăstari şi frunzuliţe. Totuşi, cel mai mare pericol îl avem la dezmugurire.
Aplicarea de fungicide în această perioadă, poate să reducă în totalitate infecţia cu Taphrina deformans.
Urmările infecţiei cu bășicarea frunzelor ( Taphrina deformans )
Pierderea foliajului determină o scădere a producției de fructe. Piersicii pot să piardă peste 90% din foliaj. Boala lăsată netratată va amplifica simptomatologia produsă de bășicarea frunzelor. Pe lângă producţia anului în curs, prin faptul că în piersic se produc mai puţine elemente de fotosinteză, va fi afectată şi producţia din anul viitor.
Lăsată netratată, băsicarea frunzelor va continua să afecteze pomii fructiferi an după an, simptomele devenind din ce în ce mai severe. Pe acest background, piersicul va fi susceptibil să fie atacat şi de alte boli. Perioada de viaţă a piersicului se va reduce astfel dramatic.
Schemă de tratament împotriva bășicării frunzelor
Aplicarea fungicidelor după ce infecţia a avut loc, pot doar stopa propagarea infecţiei. Frunzele care deja au fost infectate şi sunt băşicate, nu revin la normal. Cea mai bună cale de a lupta împotriva acestei boli ar fi tratamentul preventiv.
Tăierile din primăvară la piersic sunt foarte importante. Ramurile care anii trecuţi au fost puternic infectate cu bășicare trebuie tăiate şi distruse. Mai ales, în cazul piersicilor mai bătrâni, prin întinerirea ramurilor se vor îndepărta sursele de infecţie.
În perioada în care piersicii sau nectarinii sunt în vegetaţie și apar crenguţe care prezintă băşicare, acestea pot fi îndepărtate cu o forfecuţă.
Tratamente 1. Repausul vegetativ
Aplicat imediat după efectuarea tăierilor, sulfatul de cupru va ajuta la o bună cicatrizare a rănilor. În plus, va reduce din rezerva biologică de boli și dăunători.
Se efectuează pentru reducerea rezervei biologice. Tratamentul se va face atunci când temperatura este mai mare de 5-6 °C, pentru ca produsul să nu îngheţe şi să acţioneze o perioadă cât mai lungă asupra formelor de rezistenţă a bolii. Tratamentul se va face după efectuarea tăierilor. Concentrația de soluție de cupru este recomandată să fie de 2-3%, în funcție de vărsta pomilor fructiferi.
Se vor folosii produse pe bază de cupru cum ar fi: Sulfatul de cupru pentahidrat de tip MIF, sulfat de cupru.
Tratament 2. La dezmugurit – buton roz
Un tratament în această perioadă va reduce semnificativ infecția cu Taphrina deformans, patogen care provoacă bășicarea frunzelor.
În această perioadă, presiunea de infecție este foarte ridicată. Perioada aceasta şi imediat următoare sunt dintre cele mai importante în lupta cu bășicarea frunzelor. Din acest motiv, stropirile din aceasta fenofază a piersicului sunt importante.
Putem să folosim produse care conțin cupru, care sunt ieftine și în această situație, foarte eficiente. In plus, cuprul este folosit in agricultura ecologică, iar cei care au livezi în sistem ecologic ar putea foarte ușor să găsească un fungicid omologat.
În cazul în care, în respectiva perioadă, avem ploi puternice, umiditate ridicată, care se menține zile la rând, atunci ar fi bine să renunțăm la cupru și să optăm pentru o combinaţie de tipul contact-sistemic. Daca avem și o livadă sau pomi fructiferi, care în trecut au fost puternic infestați cu bășicarea frunzelor, atunci această combinație este binevenită.
Fungicide de contact pe bază de cupru : Coprantol duo, Alcupral 50 PU, Flowbrix
Produse de contact: Syllit 400 SC, MERPAN 48 SC
Fungicide sistemice: Score 250 EC, Mavita 250 EC
Tratament 3. Începutul înfloririi
În aceasta fenofaza, frunzele sunt suficient de mari, pentru a prelua o cantitate ridicata de fungicid sistemic. Frunzuliţele sunt încă în creștere, iar presiunea bășicării frunzelor este foarte ridicată. Tratamentul se efectuează atunci când 10-50% din piersic a înflorit. Această perioadă este foarte importantă pentru că acum se poate produce infectarea pe scară largă a piersicului.
Se pot folosii următoarele fungicide:
Produse de contact: Syllit 400 SC, MERPAN 48 SC
Fungicide sistemice: Score 250 EC, Mavita 250 EC
Tratament 4. Scuturarea petalelor
În aceasta perioada, o stropire, folosind o combinație de fungicide contact-sistemic, pune bazele solide unei livezi libere de bășicarea frunzelor.
Frunzele fiind foarte fragede, ciuperca poate germina uşor pe ele. Ne putem trezi cu marginea dinspre codiţă a frunzei că începe să se bășice. De asemenea, trebuie ţinut seama că dacă se fac acum stropiri, o cantitate ridicată de fungicid sistemic va ajunge în plantă. Se vor proteja astfel noile creşteri care încep să se formeze pe ramuri. Dacă după această perioadă, răsleţ apar crenguţe care prezintă frunze bășicate, acestea se vor îndepărta şi distruge.
Fungicide de contact: Syllit 400 SC, MERPAN 48 SC
Fungicide sistemice: Score 250 EC, Mavita 250 EC
Stropiri după recoltarea fructelor
În această fază, se vor aplica din nou produse pe bază de cupru. Aceste tratamente sunt foarte importante din două motive. Unul ar fi că se vor elimina de pe crengile piersicilor formele de iernare ale bășicării frunzelor. Al doilea beneficiu constă în faptul că odată aplicat, cuprul va ajuta la maturarea lăstarilor tineri şi cicatrizarea eventualelor răni.
Se vor folosi produse pe bază de cupru cum ar fi:
Alcupral
Coprantol duo
Flowbrix
Sperăm că din această schemă, veți alege cea mai bună soluție.
Sursa: agromentor.ro