CAMELLIA SAU TRANDAFIRUL JAPONEZ: Plantare, îngrijire

03 mai 2024
Genul Camellia reuneşte peste 100 de specii arbustive originare din China, Japonia şi Coreea, cea mai cunoscută fiind Camellia japonica L. – Camelia, trandafir japonez. Cele mai multe camelii sunt crescute ca plante decorative, însă anumite varietăți, cunoscute drept „plante de ceai” sunt folosite și ca remedii naturiste.
 
Este una dintre cele mai apreciate plante de interior, cu portul arbustiv, ce poate atinge înălţimea de 1,5–2 m. Frunzele sunt pieloase, oval–eliptice, cu nervurile evidente şi marginea crenată, colorate în verde intens, lucioase.
 
Florile simple sau duble, asemănătoare celor de trandafir, sunt colorate în nuanţe diferite de roşu, roz sau alb şi înfloresc la sfârşitul iernii – primăvara. Durata unei flori pe plantă este de circa o săptămână.
 
Cerințe de mediu
Este o plantă de seră temperată (15–18 ºC), chiar şi vara plantele preferă spaţiile mai răcoroase şi semiumbrite. Iarna plantele au nevoie de un uşor repaus, când se menţin în condiţii de temperaturi de 8–10 ºC, multă lumină şi udat doar atât cât să nu se usuce substratul.


 
Are nevoie multă lumină însă vara plantele se umbresc. Solicită o umiditate moderată în substrat şi mai ridicată în atmosferă; în perioada de înflorire se pulverizează doar frunzele. Preferă substraturile uşoare, fertile, bogate în turbă şi humus, foarte bine drenate, cu pH acid (5,5–6,0).
 
Producerea plantelor
Se înmulţeşte prin butaşi de vârf de lăstari semilemnificaţi, la sfârşitul verii sau erbacei, primăvara. Înrădăcinarea este dificilă motiv pentru care butaşii au nevoie de tramente cu stimulenţi rizogeni pentru înrădăcinare. În condiţiile unei temperaturi optime de 20–22 ºC şi a unei umidităţi relative ridicate a aerului (80–90 %), butaşii înrădăcinează în 6–8 săptămâni.
 
Îngrijirea plantelor
Primăvara, după înflorire se fac tăierile de corectare a formei plantei când se elimină lăstarii firavi şi prost plasaţi şi se scurtează ceilalţi în funcţie de forma care se doreşte a fi indusă plantei. După tăieri plantele se transplantează în amestec de pământ proaspăt, odată la 3–4 ani plantele mari şi anual plantele mici. Fertilizarea fazială se face odată la 2 luni în sezonul cald, cu îngrăşăminte minerale complexe aplicate sub formă de soluţii cu concentraţia de 0,1 %.
 
Bibliografie: Floricultura. Conf. Univ. Dr. FLORIN TOMA
loading ...