CE FLORI PLANTĂM ÎN GRĂDINĂ TOAMNA PENTRU A NE BUCURA DE ELE ANUL VIITOR?

22 sep 2023
Pentru a ne bucura tot anul de flori frumoase, înflorite în grădină, trebuie să avem grijă să le plantăm eșalonat și fiecare la timpul potrivit. Toamna este perioada când se plantează multe din florile ce ne fac grădina colorată primăvara sau vara. În această perioadă, vom pune în grădină Violete, Panseluțe, Floarea-soarelui, Cârciumăreasă (Zinnia), Crăițele (Tagetes), Alyssum Dulce, Creasta cocoșului, (Celosia) Varză decorativă, Gura leului, Margareta africană (Osteospermum), Crizanteme, Coneflowers (Bulgări de soare), Anemonă japoneză ș.a.
 
Violete
Au nevoie de soare deplin până la umbră parțială. Timpul de înflorire: primăvara și toamna. Înălțime/întindere: între 15 și 20 cm înălțime și lățime. Violetele, la fel ca panseluțele, sunt printre cele mai tolerante la îngheț și mai colorate dintre plantele anuale din sezonul rece. Ele vin într-o gamă largă de combinații de culori izbitoare și sunt mai mici și mai delicate decât panseluțele. Pentru cele mai bune flori, așteaptă până la sosirea vremii reci de toamnă înainte de a le planta.
 


Panseluțe
Au nevoie de soare deplin până la umbră parțială. Timpul de înflorire: primăvara și toamna. Înălțime/întindere: între 15 și 20 cm înălțime, între 20 și 30 cm lățime. Fețele vesele ale panseluțelor sunt disponibile în aproape toate culorile curcubeului, inclusiv nuanțe de toamnă de portocaliu, violet intens și chiar negru. Deși, de obicei, sunt cultivate ca plante anuale, panseluțele plantate toamna sunt adesea suficient de rezistente pentru a supraviețui peste iarnă și a înflori din nou primăvara, mai ales dacă le protejați rădăcinile cu un strat de mulci.


 
Cârciumăreasă (Zinnia)
Are nevoie de plin soare. Perioada de înflorire: primăvara târziu până la îngheț. Înălțime/întindere: variază în funcție de tip. Puține flori sunt disponibile într-o gamă mai largă de culori decât zinnia, de la pasteluri palide la nuanțe vii de portocaliu, roșu și violet, care ies în evidență în grădina de toamnă. Deși cârciumăresele sunt adesea plantate primăvara pentru a înflori toată vara, acestea germinează rapid din semințe, așa că le poți planta succesiv până în mijlocul verii pentru a înflori fără oprire până toamna. 
 
Crăițele (Tagetes)
Are nevoie de soare deplin. Timpul de înflorire: primăvara târziu până la îngheț. Înălțime/întindere: de la 15 cm la 1,5 m înălțime, de la 15 cm la 1,5 m lățime. La fel ca zinniile, crăițele sunt flori de vară prin excelență, care trec frumos prin toamnă. Florile asemănătoare cu garoafele, de obicei în nuanțe strălucitoare de portocaliu și galben, nu numai că atrag polenizatorii, dar au și o aromă înțepătoare care ține departe dăunătorii nedoriți din grădină.


 
Alyssum Dulce
Are nevoie de plin soare Timpul de înflorire: primăvara până la primul îngheț puternic. Înălțime/dispunere: înălțime până la 10 cm, se întinde până la 1,5 metri. Alyssum dulce se dezvoltă bine pe vreme rece, acoperind straturile de grădină de toamnă cu flori mici cu miros de miere, în nuanțe de alb, roz, trandafir și violet. Ele arată, de asemenea, spectaculos, revărsându-se din containere și coșuri suspendate, mai ales atunci când sunt asociate cu panseluțe și alte plante anuale colorate cu flori de toamnă. Ca un bonus, hibrizii mai noi de alyssum dulce au, de asemenea, o bună toleranță la căldură, astfel încât îi poți planta primăvara și te poți bucura de florile lor pe tot parcursul sezonului.

Varză decorativă
Are nevoie de soare deplin. Înălțime/întindere: 8-12 cm înălțime, 10-18 cm lățim.e În ciuda numelui, varza decorativă este cultivată în primul rând pentru frunzele sale cu volane. Când temperaturile scad toamna, frunzele din centru devin nuanțe minunate de alb, roz și violet, dând iluzia unei flori în floare. Se asociază minunat cu multe flori de toamnă și este mai rezistentă decât majoritatea acestora, rezistând la temperaturi geroase și rămânând colorată până bine în timpul iernii.
 


Margareta africană (Osteospermum)
Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială. Timpul de înflorire: primăvara târziu până la îngheț. Înălțime/dispunere: 30 cm până la 90 cm înălțime, 15 până la 30 cm lățime. Spre deosebire de margareta obișnuită, această rudă îndepărtată înflorește pe vreme rece și vine într-o gamă largă de culori pentru a înviora plantațiile din sezonul târziu. Deși majoritatea soiurilor au petale plate, unele au flori semiduble cu volane sau petale canelate în formă de lingurițe.
 


Anemonă japoneză
Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială. Timpul de înflorire: august până în octombrie. Înălțime/întindere: 60 până la 120 cm înălțime, 30 până la 90 cm lățime. Denumite și floarea vântului datorită modului în care florile se mișcă în vânt, aceste plante statuare sunt printre cele mai binevenite priveliști din grădina de toamnă timpurie. Ele prezintă flori simple sau duble în nuanțe de alb, roz sau violet, toate cu stamine galbene și aspectuoase. Chiar și atunci când nu este în floare, această plantă este izbitoare doar pentru frunzele sale adânc lobate, care seamănă cu frunzele mici de arțar. În condiții foarte favorabile, plantele de anemone japoneze se pot naturaliza oarecum agresiv.
 
Orice ai alege să plantezi în grădina ta în această toamnă, asigură-te că oferi fiecărei plante îngrijirea cuvenită, astfel încât spectacolul culorilor și al mirosurilor să fie pe măsura eforturilor.
Spor la grădinărit!
 
Sursa: Libertatea 
loading ...