Panseluța are dimensiuni mici și crește pe tulpină, ajungând la maximum 15 cm în înălțime, cu flori micuțe, de aproape 1 centimetru și jumătate. Crește pe pământ acid sau neutru. O găsim, în special, pe locuri parțial umbroase și înflorește din aprilie până în septembrie. Florile au mai multe culori, de la mov, albastru, galben sau alb. Sunt hermafrodite și fertile, fiind polenizate de albine.
Cum și când se plantează panseluța în grădină?
De regulă, pansulețele se plantează în luna noiembrie, dar, în grădină, ele se pot semăna oricând. Dacă îți dorești să înflorească repede, poți face semănarea în lunile iunie-iulie. Alegeți un loc cu semi-umbră, panseluțele nu iubesc razele directe ale soarelui.Citește și: CE TREBUIE SĂ FACEM PENTRU CA BUJORII SĂ AIBĂ MUGURI MULȚI ȘI MARI?
Pentru a semăna panseluțe, acoperă semințele cu un strat foarte subțire de pământ și ai grijă ca până răsar să menții solul umed. Poți folosi un pulverizator pentru asta.
Sunt flori deloc pretențioase, însă țin foarte la umbră și la lumină, pentru a crește și a înflori. Găsește un loc în grădina ta unde să pătrundă lumina, dar să fie cât de cât ferit de soare.
Poți să plantezi panseluțe gata crescute în grădina ta. Pune floarea într-o gaură făcută în pământ și lasă tulpina la nivelul solului, apoi presează ușor. Udă din abundență și ai grijă să plantezi la distanță de măcar 10 centimetri. Le trebuie lumină din abundență, apă zilnic, însă ai grijă ca pământul să fie uscat între udări. Dacă le îngrijești bine, pot înflori pe tot parcursul verii și toamna.
Cum se plantează panseluțele în ghiveci?
Poți pune semințele cu o lună înainte de ultimul îngheț, acoperindu-le cu pământ și udându-le o dată. Ai nevoie de un loc cu temperaturi moderate și cu semiumbră. Nu trebuie un sol special, pentru că panseluțele se pot dezvolta în orice pământ.Poți pune, la început, îngrășământ, apoi la fiecare lună, ca să fii sigur că vor crește și vor înflori frumos. După ce crește rădăcina, plantele se vor dezvolta chiar dacă nu au parte de multă îngrijire. Păstrează solul umed, iar când este foarte cald, stropește și florile cu apă. Curăță florile uscate și ai grijă de plantă.
Citește și: NARCISELE – când se plantează: primăvara sau toamna? Soiuri spectaculoase
Alege vasul în care vrei să le plantezi și pune pământ. Plantează semințele și acoperă-le cu un strat de pământ. După o lună, vor crește răsadurile, pe care le poți lăsa acolo sau le poți replanta în alte vase, eventual mai mari.
Ai grjă să afâni și să umezești pământul înainte. Poți amesteca răsadurile cu nisip înainte de replantare. Oferă-le lumină și semiumbră și te vei bucura de o explozie de culori la tine acasă.
Panseluțe comestibile - beneficii
Panseluța are o lungă istorie de utilizare în medicina populară, atât pentru epilepsie, boli de piele și eczeme, cât și pentru probleme respiratorii, cum ar fi bronșită, astm și simptome de răceală. Este, de asemenea, un diuretic, ducând la utilizarea sa tradițională pentru reumatism și cistită.Florile au fost, de asemenea, utilizate pentru a face coloranți galbeni, verzi și albastru-verzi, în timp ce frunzele pot fi folosite pentru a indica aciditatea. Este una dintre multele specii de plante de viola care conțin ciclotide.
Aceste peptide mici s-au dovedit a fi utile în dezvoltarea medicamentelor datorită dimensiunii și structurii lor dând naștere unei stabilități ridicate. Multe ciclotide, găsite în pansulțe, sunt citotoxice. Această caracteristică înseamnă că ar putea fi utilizată pentru tratarea mai multor boli. Extractele din plantă sunt antimicrobiene și au efect antiinflamator în inflamația acută indusă la șobolanii masculi Wistar. Planta, în special florile, conține antioxidanți și este comestibilă.
Citește și: HORTENSIA ÎN GRĂDINĂ - Cum stimulăm înflorirea
Panseluța conține flavonoide (cum ar fi quercetina, luteolina și rutina), compuși cristalini incolori dovediți a fi utili în profilaxie și în tratamentul problemelor cardiovasculare, complicațiilor diabetului, inflamațiilor, tulburărilor imune și problemelor hepatice, printre alte indicații. De asemenea, conține 10% mucilaj, format din glucoză, galactoză, arabinoză și ramnoză, precum și taninuri, acid salicilic și derivații săi.
Sursa: Libertatea.ro