CE PROPUNE PRELUNGIREA CU ÎNCĂ UN AN A SUSPENDĂRII TAXELOR DE EXPORT PENTRU MOLDOVA

31 jan 2024
Comisia Europeană propune reînnoirea suspendării tuturor taxelor la importurile din Moldova cu încă un an. Aceasta înseamnă, în practică, că exporturile a șapte produse agricole din Moldova care fac obiectul contingentelor tarifare vor continua să fie pe deplin liberalizate: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri.
 
Liberalizarea comerțului pentru Moldova este în vigoare din 25 iulie 2022. Exporturile Moldovei către restul lumii au suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece se bazau adesea pe tranzitul pe teritoriul ucrainean și pe infrastructura ucraineană.
 
Potrivit CE, aceste acțiuni au sprijinit eforturile Moldovei de a reorienta exporturile prin UE. În general, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde EUR în 2021 la 2,6 miliarde EUR în 2022.
 
De asemenea, Comisia Europeană a propus astăzi să prelungească suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând în același timp protecția produselor agricole sensibile din UE.
 
Acest lucru se va face în conformitate cu angajamentele UE de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie, precizează CE.
 
Pentru produsele cele mai sensibile – carne de pasăre, ouă și zahăr – este prevăzută o cotă care ar stabiliza importurile la volumele medii de import în 2022 și 2023. Aceasta înseamnă că, dacă importurile acestor produse ar depăși aceste volume, tarifele ar fi reimpuse pentru a asigura că volumele importurilor nu le depășesc semnificativ pe cele din anii precedenți.

UE trebuie să continue să dea dovadă de solidaritate cu Ucraina și Moldova în fața agresiunii continue a Rusiei. Această propunere atinge echilibrul potrivit: ne menținem sprijinul economic pentru ambele țări, ținând totodată pe deplin în considerare interesele și sensibilitățile fermierilor din UE. Acest lucru va atinge obiectivul dublu de a ajuta la menținerea economiilor Ucrainei și Moldovei, având în același timp garanții mai puternice pentru a preveni perturbările pieței în UE, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț.
 
Propunerile vor fi analizate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. Scopul este de a asigura o tranziție fără întreruperi de la regimul actual, până la expirarea regimurilor la 5 iunie 2024 pentru Ucraina și 24 iulie 2024 pentru Moldova.
 
loading ...