Luna februarie este perfectă pentru plantarea semințelor de varză, ardei gras, gogoșari, gulii, brocolli, ridichi si roșii. Spre sfârșitul acestei luni, poate veni rândul morcovilor, salatei, cepei, spanacului. Acestea din urmă au o rezistență deosebită la temperaturi scăzute. Totuși este recomandat să le plantați sub folie, pentru a menține astfel o temperatură constantă.
În perioada 20-29 februarie, puteți semăna cu încredere următoarele legume: morcov, ridichi de lună, pătrunjel, mărar, ceapă verde, usturoi, mazăre, spanac și leuștean. Mai ales aveți grijă la semne de umezeală care ar fi putut să deterioreze semințele conținute. Totodată, selectați cu grijă soiurile pe care le veți semăna, acordând o atenție deosebită indicațiilor de pe plic pentru distanța și adâncimea la semănat, dar și privind perioada de semănat și de vegetație.
Atenție la distanța dintre răsaduri
Deși unele plante pot fi pretențioase când vine vorba despre spațiul vital, majoritatea cultivatorilor lasă 3-6cm între plante, pentru a se putea dezvolta normal.
Februarie este luna în care se plantează semințe de pătrunjel, rozmarin, maghiranul, cimbru, cimbrișor, busuioc și oregano.
Dacă majoritatea plantelor se înmulțesc prin semințe, nefiind necesar decât să le plantăm, pentru semințele de salvie, rozmarin, cimbru și oregano mai întâi trebuie să obținem butașii (se taie o crenguță din aceste plante, de aproximativ 10 cm, se lasă într-un pahar cu apă până încolțesc rădăcinile) și, mai apoi se plantează în pământ.
Ce plante medicinale și ornamentale se recoltează în februarie
Tot în februarie trebuie recoltate și anumite plante medicinale, precum scoarța de alun, rădăcina de boz, brad, rădăcina de ghiocel, molid, mugurii de plop negru, scoarța de salvie, vâscul sau cetina de pin.
În ceea ce privește plantele ornamentale, acum este momentul potrivit să tundeți trandafirii cățărători, să plantați răsadurile de panseluțe și petunii, crinii hemerocallis, crinii de toamnă, verbena, dar și bulbii de gladiole și tuberoze.
Sursa: Realitatea