La sfârșitul anului 2022, au fost înregistrați 1885 de beneficiari ai mecanismului de sprijin contorizare netă, număr cumulativ pentru perioada 2018-2022, cu o putere totală de 33,47 MW. Pentru comparație, la finele anului 2018 erau doar 57 de beneficiari ai contorizării nete, cu o capacitate cumulativă de 542,3 kW.
În lunile ianuarie-februarie 2023, au fost înregistrați 721 de beneficiari noi ai mecanismului de contorizare netă, cu o capacitate cumulativă de 12,8 MW.
Dintre aceștia, 620 sunt persoane fizice și 101 – persoane juridice. Totalul de 721 de beneficiari înregistrați în primele 2 luni ale anului 2023 ca pondere constituie circa 40 % din numărul total de beneficiari înregistrați în ultimii 5 ani, perioada 2018-2022.
Astfel, cumulativ, la finele lunii februarie 2023, capacitățile de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor fotovoltaice, cu aplicarea mecanismului de contorizare netă, constituia 46,3 MW.
Ce este Contorizarea Netă?
Contorizarea netă permite consumatorilor finali (persoane fizice, companii) să producă și să consume propria energie electrică prin instalarea panourilor fotovoltaice. Pe lângă promovarea surselor regenerabile de energie, contorizarea netă înseamnă economii la facturile de energie electrică și mai puțină dependență de fluctuațiile tarifului la energia electrică. O parte din consum este acoperită de energia generată de propriul sistemul fotovoltaic.Contorizare netă (Net-metering): Cum putem beneficia de sprijin din partea statului?
Orice persoană juridică sau fizică care dorește să producă propria energie electrică prin intermediul sistemelor de panouri fotovoltaice, să o consume după propria necesitate și să livreze în rețea doar surplusul de energie electrică, trebuie să parcurgă mai mulți pași, ca să beneficieze de schema de sprijin din partea statului - Contorizare netă (Net-metering):- Analiza potențialului solar energetic al casei;
- Examinarea acoperișului;
- Dimensionarea corectă a sistemului fotovoltaic;
- Solicitarea avizului de racordare de la furnizorul de energie electrică;
- Elaborarea și coordonarea proiectului tehnic;
- Executarea lucrărilor de montare a sistemului fotovoltaic;
- Obținerea actului de corespundere pentru admiterea în exploatare de la ANRE;
- Reperfectarea actului de delimitare a instalațiilor electrice de către furnizorul de energie electrică;
- Încheierea contractului pentru aplicarea mecanismului de contorizare netă cu furnizorul de energie electrică.
- Este o metodă foarte bună de a reduce factura la energie electrică;
- Mentenanța este minimă, iar amortizarea investiției este rapidă;
- Sistemul fotovoltaic crește valoarea casei, în caz de vânzare;
- Puteți monitoriza producția de energie electrică de la distanță prin telefon, laptop sau tabletă;
- Comportament prietenos cu mediul înconjurător. Energia solară este o resursă inepuizabilă și nepoluantă;
- Durata de viață a sistemului poate depăși 25 de ani.