Echipa FARM, în parteneriat cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Organizația Regională FARM, „OrhConsInfo” au organizat primele șase ateliere de informare, dedicate producătorilor agricoli din raionul Orhei.
De instruiri au beneficiat fermierii din Jora de Mijloc, Susleni, Pelivan, Mitoc, Puțintei și Peresecina. În total, până în prezent au fost instruiți peste 100 de agenți economici. Deși structura atelierelor și formatul este același, necesitățile fermierilor diferă de la un grup la altul. Iar FARM împreună cu partenerii de implementare depun toate eforturile pentru a răspunde la întrebările apărute.
Agricultorii sunt instruiți să utilizeze metoda electronică pentru depunerea dosarelor de subvenționare pentru măsurile M5.1 - Stimularea accesării creditelor investiționale sau pentru mijloace circulante, M5.9 - Subvenționarea primelor de asigurare în agricultură, și Acciza la motorină. Accesarea acestor măsuri va fi disponibilă în perioada februarie – septembrie, anul 2024, pe platforma www.e-aipa.gov.md, care se va deschide odată cu lansarea apelurilor.
Reprezentanta AIPA a motivat agricultorii să aibă curajul de a utiliza resursele electronice, așa cum ele cresc transparența decizională, le ușurează procesul de muncă. Agricultorii nu vor pierde timp să stea la coadă în oficiile teritoriale pentru a completa dosarele și nu vor mai contacta direct cu angajații instituției.
Un alt avantaj al depunerii on-line este că fermierii vor avea acces la dosarele încărcate în sistem de câte ori au nevoie. Până la trimiterea acestuia, agricultorii pot adăuga, modifica sau elimina unele informații de câte ori au nevoie. Iar în cazul în care aceștia omit completarea unor câmpuri solicitate în mod obligatoriu de sistem, programul nu va permite expedierea dosarului. Cu toate acestea, dacă după recepționarea lor, unele dosare nu vor fi complete, agricultorii vor fi contactați direct de angajații oficiilor teritoriale, pentru a fi informați să expedieze actele adiționale.
Datorită seminarelor, agricultorii au fost informați despre necesitatea de a-și face semnătura electronică autorizată de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, fiind unica semnătură eligibilă și acceptată de platformă pentru depunerea cererii.
Așa cum trecerea la sistemul on-line de prelucrare a pachetului pentru subvenționare este în faza pilot și este prevăzută doar pentru măsurile complementare, beneficiarii proiectului au fost îndemnați să utilizeze cât mai intens metoda electronică și totodată să transmită și altora să facă același lucru.
Pe lângă informațiile și explicațiile pe care le-au primit în cadrul atelierelor, agricultorilor li s-a oferit și câte un ghid tipărit, la care pot reveni pentru a-și împrospăta memoria, care este disponibil și în format On-line AICI.
Iurie Hurmuzachi, directorul adjunct FARM:
Prelucrarea documentelor în format electronic este nu doar despre a grăbi procesele și a obține subvențiile într-un mod cât mai rapid. Această schimbare reprezintă respectarea principiilor de E-guvernare promovate de Uniunea Europeană, care contribuie la transparența decizională, diminuarea birocrației și totodată economisirea resurselor umane și financiare. Dar cel mai important, determină reducerea fenomenului corupției. Este primul proiect de acest fel pe care-l implementăm și înțelegem că subiectul corupției este unul sensibil, pentru toate sferele de activitate, dar ceea ce trebuie să înțelegem fiecare dintre noi și să ne asumăm totodată, e că de noi depinde ce transmitem următoarelor generații.
În cadrul proiectului, a fost planificată organizarea în total a 10 sesiuni de informare a agricultorilor din raionul Orhei, evenimente care au loc în perioada 9-17 noiembrie.
Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Sporirea transparenței și diminuarea fenomenului coruptibil la obținerea subvențiilor în agricultură în raionul Orhei”. Proiectul este finanțat de Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, co-finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Și au scopul de a informa agricultorii despre modul în care pot utiliza platforma pentru depunere On-line a dosarelor de subvenționare, măsurile eligibile și beneficiile principiilor de E-guvernare. Și totodată de-ai sensibiliza pe aceștia de a deveni pro-activi în combaterea fenomenului coruptibil.
*Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).