Caisele vor fi din ce în ce mai căutate în UE, în special odată cu scăderea producției din Spania și Franța din cauza schimbărilor climatice. De aceea ne propunem să dublăm exporturile de caise moldovenești în UE, de la 24% la 50%, până în 2025.
Un pas în această direcție este seminarul organizat la Olănești de Moldova Fruct cu suportul Proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală (Dezvoltăm Moldova Rurală). În cadrul acestuia am discutat despre identificarea piețelor țintă, îndeplinirea cerințelor de calitate, adoptarea tehnologiilor avansate de producție și protecția integrată a plantațiilor.
Iar ca susținere a celor spuse, Samuele Caroli, specialist în producerea fructelor sâmburoase de la Greenyard, Italia, a demonstrat tehnicile de tăiere a pomilor de cais de diferite soiuri și forme de coroană. Exercițiul practic a avut loc în livada modernă a companiei Farm-Prod SRL, administrată de Ion Tulei.
Potrivit Moldova Fruct, acest seminar face parte din seria de instruiri în tehnologii și inovații, având ca scop explorarea oportunităților de a poziționa Republica Moldova ca jucător important pe piața internațională a fructelor.